IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките ферми ще получат 106 млн. лв. субсидии за оборудване до 2014 г.

Държавната помощ ще се прилага през тази и следващата година и се предоставя за разкриване на търговски обекти за директна продажба на мляко, пчелен мед или месо

13:31 | 19.01.12 г.
<p>
	Помощта идва навреме за малките стопанства, които искат директно да продават продукцията си в местния си регион &nbsp; Снимка: БТА</p>

Помощта идва навреме за малките стопанства, които искат директно да продават продукцията си в местния си регион   Снимка: БТА

За тази и следващата година малките животновъдни стопанства, които имат право да продават продукцията си директно на пазара, ще разчитат на значителна субсидия при покупката на оборудване, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Европейската комисия е одобрила за България бюджет от над 106, 4 млн. лв., предвиден да се усвои до края на 2013 г. За всеки одобрен проект фермерите ще получават 50-процентно субсидиране от стойността на оповестените приемливи разходи, посочени в указанията за прилагане на държавната помощ, разписани от земеделския министър.

Приемът на проекти е отворен, като кандидатите могат да се информират за процедурите и необходимите документи от интернет страницата на фонда, припомниха от ведомството.

За покупка на автомат за директна продажба на краве, биволско, козе или овче мляко приемливите разходи са в размер на 16 хиляди лева, поясниха от фонда. За оборудване на магазинчета за продажба на пчелен мед пчеларите могат да разчитат на субсидия от 8 766 лева.

Малко над 11 хил. лв. е таванът на помощта, която ще се предоставя при оборудване на магазинчета за продажба на отглежданото от дребните фермери заешко месо. Близо 9 хиляди лева е субсидията за продажба на кокоши или пъдпъдъчи яйца, като средствата могат да се използват за покупка на кантари, за изграждане на търговски обекти и др.

При продажба на месо от домашно отглеждани животни или дивеч малките стопанства ще разчитат на около 12 хиляди лева безвъзмездна помощ.

Основното изискване на кандидатите е да са включени в регистъра на фермите, допустими да продават директно на пазара и да притежават удостоверение за регистрация на търговски обект, което се издава по Закона за храните.

За да получат одобрение стопаните трябва да представят още 16 други декларации и документи, които могат да се намерят на страницата на фонд „Земеделие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още