IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млякото по пазарите ще се продава директно в мобилни витрини

Производители искат да отпаднат ограниченията за директни доставки при местните породи

14:57 | 04.05.14 г. 1
Млякото по пазарите ще се продава директно в мобилни витрини

След промени в Наредба 26 за директните доставки на храни от фермите се разрешава  козе, овче и биволско мляко да се преработват в мобилни мандри. Това съобщиха от агроминистерството по повод очакваните от сектора промени в наредбата.

Припомняме, че тя бе приета през октомври 2010 г. Интересът към този вид доставки обаче засега не е голям, защото изискванията към производителите за хигиена и оборудване на помещенията бяха твърде завишени. Развитието на директните продажби бе спряно и от лимит за количествата мляко и други продукти, които може да се продават директно. Това обезсмисли купуването на скъпи съоръжения като млекоматите.

Сега промените предвиждат земеделските стопани да продават продукцията си не само в административна област, където е животновъдният обект, а и в съседна. Увеличават количествата сурово козе, овче и биволско мляко, което може да се предлага на пазара.

При стопаните с до 50 животни количеството се вдига от 35% на 60% от месечния млеконадой в период на лактация, а при 50-100 животни от 30% на 50%. За над 100 животни от 20% на 40% от месечния млеконадой в период на лактация.

Увеличава се и количеството на останалите храни, попадащи в наредбата. Директно ще се предлагат 1000 яйца седмично (при досегашно количество 500) и до 5 т годишно прясна и охладена морска и сладководна риба (при досегашно количество 2 т).

Какво мислят за промените производителите?

Като цяло производителите на мляко се надяват директните продъжби да потръгнат, но, според тях, не всеки, който се регистрира по наредбата, ще успее да се наложи на пазара.

Освен това една мобилна мандра струва 30–40 хил. лв., посочи Виолета Крушкова, фермер в пловдивската община Родопи. Нейната ферма вече разполага с такава мандра, но, според нея, хората с малко животни трудно ще си позволят подобна инвестиция.

Според промените в наредбата се дава възможност зреенето и съхранението на продукти, произведени в мобилната мандра, да става и в други помещения, разположени във фермата или извън нея. За да продават млякото по пазарите, фермерите трябва да купят мобилни хладилни витрини. Те ще трябва да бъдат регистрирани по Закона за храните.

„При директните доставки изобщо не трябва да има ограничения специално при козе, овче и биволско мляко от аборигенните (редки местни) породи, които са изчезващи видове“, заяви проф. Цонка Пеева, председател на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството.

Тя припомни, че все още много фермери намаляват стадата, тъй като разходите им по отглеждането на животните надвишават приходите. Според нея от директните доставки биха се заинтересували производители с под 100 животни, тъй като собствениците на големи стада вече са намерили начин да продават млякото.

Проф. Пеева допълни, че, когато се слагат ограничения върху количествата мляко за директни доставки, например 60%, какво става с останалите 40%. "Пазарът ще покаже дали един фермер ще пробие с директните доставки, или ще продава на млекосъбирателните пунктове", допълни тя.

Според наредбата директно ще се продават и пчелни продукти: восък, цветен пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице.

Важно е да уточним, че в последния работен ден от седмицата, четвъртък, наредбата не бе публикувана в Държавен вестник, но от министерството обещаха, че се очаква това да стане след празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
"""""""""" Развитието на директните продажби бе спряно и от лимит за количествата мляко и други продукти, които може да се продават директно.""""""""""Ей това са "свободните пазари"!! Те искат количества.Така елиминират малките производители!Никаква свобода всъщност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още