IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни променят наредбата за продажби на земеделски продукти директно от фермата

Изискванията към производителите ще бъдат облекчени

11:20 | 28.04.14 г.
До дни променят наредбата за продажби на земеделски продукти директно от фермата

До няколко дни ще бъде променена наредбата, по която земеделците продават директно от фермата продукцията си. Това съобщи Тодор Тодоров, старши експерт в Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Новината бе съобщена по време на семинар за млечния сектор във Вършец. Очаква се промените в Наредба 26 от 2010 г., които са одобрени от Еврокомисията, да бъдат обнародвани в „Държавен вестник”, съобщиха организаторите на събитието.

Припомняме, че действащата сега наредба не доведе до масово предлагане на продукти от фермите, защото изискванията към производителите бяха твърде завишени. Нормите за хигиена и оборудване на помещенията за преработка се доближават до тези за големите мандри.

Освен това развитието на директните продажби бе спряно от лимит за количествата мляко и други продукти, които може да се продават директно. Това обезсмисли купуването на скъпи съоръжения като млекоматите. Така в цялата страна в момента работят не повече от десетина млекомата. Според фермерите наредбата е била направена в този вид, за да не бъде отнет пазарен дял от големите преработвателни предприятия.

Промените, които ще влязат в сила съвсем скоро, предвиждат значителни облекчения за малките производители, е станало ясно на форума. Увеличават се близо двойно количествата на сурово овче, козе и биволско мляко, които могат да бъдат продавани директно. Увеличават се също количеството яйца, сладководна и соленоводна риба, които могат да бъдат продавани направо от фермата.

Разширява се териториалният обхват. Фермерите вече ще могат да продават продукцията си и в съседен район, не само в областта, където е регистриран обектът им. Дава се възможност за директна продажба на пчелни продукти и дивечово месо, като за тях няма териториален обхват. Въвежда се възможността да се използва „мобилна мандра”, в която планинските фермери могат да преработват козе, овче и биволско мляко и използването на „мобилни витрини” за продажбата на същите продукти.

С измененията в Наредба 26 фермерите ще бъдат облекчени и като инвестиции в оборудване, тъй като няма да им се налага да купуват най-скъпата техника, по който показател до момента са били приравнени с индустриалните производители. Сега в рамките на 30-40 000 лв. един фермер може да оборудва обекта си, така че да преработва и продава директно продукцията си, са коментирали експретите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още