Според наредбата за директните доставки няколко фермери могат да се обединят в сдружение, за да предлагат заедно преработени продукти – например сирене и кашкавал директно на потребителите. Така ако стопанствата им са съседни, ще спестят от изграждането на помещения за преработка. Промените в наредбата бяха представени на земеделски производители от Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена", по време на фермерски пазар в София.
Разходите за изграждането на помещения за преработка не са малки – фермер от Вършец заяви, че 70 хил. лв. му е струвало изграждането на малък обект за производство на сирене.
Последната редакция на Наредба 26 е от юни 2014 г. Въпреки редакцията на документа много фермери все още смятат, че наредбата е неработеща, заяви пред стопаните Апостолов.
Припомняме, че документът беше приет през октомври 2010 г. при голям интерес от страна на малките стопанства, които разчитат на директните доставки, за да си повишат приходите. Тогава стана ясно, че бяха въведени прекалено високи изисквания за хигиена и оборудване на помещенията, затова много фермери бяха затруднени да намерят средства за изграждането на специални помещения.
Стоилко Апостолов посочи, че само собственици на животновъдни обекти могат да предлагат директно на потребителите мляко, сирене, яйца, месо или месни продукти. В някои европейски страни е разрешено на занаятчии да купуват мляко от съседната ферма, да го преработват и да го предлагат без посредник, но в България Наредба 26 не го позволява.
За да продава мляко, не е задължително фермата да е покрила изискванията за сгради и оборудване на стопанствата първа категория, но млякото трябва да отговаря на разписани изисквания за хигиена.
Ако фермерът иска да предлага например месни консерви с телешко, животните трябва да са отгледани в неговото стопанство, но задължително да са заклани в кланица.
За преработката на продуктите фермерите трябва да имат помещения, които да са регистрирани и одобрени от санитарните инспектори.
Някои стопани отделят етаж от къщата си, за да преработват млякото в сирене и кашкавал и това е разрешено от наредбата, поясни Стоилко Апостолов.
За овче, козе и биволско мляко преработката е разрешена в мобилни мандри – приспособени за целта автомобили. Зреенето обаче трябва да става в подходящо помещение – затова трябва сиренето да се транспортира до селото.
Стоилко Апостолов посочи, че фермерът може да преработва 100% от произведеното мляко в сирене, но ако иска да продава сурово мляко, има ограничения за количествата.
Според него въпреки направените редакции има какво да се промени в наредбата. Сега тя разрешава земеделците да продават продуктите си в областта, където е фермата и една съседна. Това е добре за съседните на София области, които могат да продават продукцията си в столицата, но спира развитието на директните продажби в периферни области например като Видин и Силистра.
Вижте в галерията продуктите, които фермери предлагаха директно на фермерски пазар в София.


Вижте кои са най-устойчивите на ръжда коли на старо
Спипаха поредния варненец с дрога
Арестуваха варненец, системно отказвал тестове за дрога на пътя
1500 души дойдоха на погребение.... на 12-годишен миниван
Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Може да видим връщане под 4000 долара за тройунция при златото
С новия дълг не се увеличава производителността, а пада върху младите
България с рекорден ръст на онлайн продажбите за Черния петък в Европа
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Дакота Джонсън, Нина Добрев и Ана де Армас демонстрираха супер фигури в чернo
Как да преодолеем усещането, че не сме достатъчно добри?
Джеймс Камерън все още е лудо влюбен в звездата си от „Титаник“ Сузи Еймис
Кейт Уинслет дойде с красив млад кавалер на червения килим
Бърнаут или липса на витамини?
преди 11 години Доста безумна наредба. А другият въпрос е, че производителите не не могат/не искат да поддържат постоянно качество и вкус. отговор Сигнализирай за неуместен коментар