IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клас прослужено време завинаги

Това правно задължение за автоматично, ежегодно увеличение на заплатите противоречи на принципите на пазарната икономика

09:02 | 22.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една отдавна сготвена манджа се претопли тази седмица – клас прослужено време. Всъщност, инициатор за появата ѝ „на масата” бе вицепремиерът Валери Симеонов, припомня в свой анализ Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). Тази отживелица от социалистическо време бе премахната за държавните служители още през май 2012 г. Тогава, за кратко, икономическата логика възтържествува с промени в Закона за държавния служител.

За кратко, защото 5 години по-късно, клас "прослужено време"; продължава да съществува и дa се прилага за всички останали категории работещи; тези в частния сектор; тези по висшите етажи на изпълнителната власт и всички останали, които не се водят държавни служители; депутатите; работещите в съдебната власт; служителите на държавните компании.

Клас прослужено време, всъщност, вече не се нарича така, но както и други „термини” е останал в речта от социалистическо време. Същото, между другото, е и с т.нар. детски надбавки, които вече се наричат „семейни помощи за отглеждане на дете” и не се дават на всички деца, както това беше едно време – за недоумение или гняв на голяма част от народонаселението, която очевидно не разбира смисъла на социалните помощи.

Но въпросът тук е за клас прослужено време или както вече се нарича, „допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит”. Това възнаграждение е минимум 0,6% според постановление на МС от 2007 г., но може и да е повече – например, за депутатите е 1%, както е разписано в Правилника за организацията и дейността на НС, а в съдебната власт по неофициална информация е 2%. 

Допълнителното възнаграждение се начислява годишно, т.е. като процент, с който задължително се увеличава заплатата всяка година. За трудов стаж и професионален опит се зачита не само времето, в което наетият е работил при настоящия си работодател, но и всички предходни години стаж на същата или сходна длъжност, работа или професия. Т.е. за по-възрастните служители с по-голям трудов стаж клас прослужено време може да бъде сериозна сума. Например, за човек с основна заплата 1000 лева и 20 години трудов стаж, това означава допълнителни 120 лева на месец или 1440 лева на година.

Това правно задължение за автоматично, ежегодно увеличение на заплатите не само противоречи на принципите на пазарната икономика, в която заплащането на труда зависи само от състоянието на пазара на труда (т.е. търсене и предлагане на кадри), финансовото състояние на фирмата и оценката за работата на работещите. То страда и от редица други пороци, основните от които съм се опитала да откроя по-долу:

1. автоматичното увеличение на заплатите не отчита финансовото състояние на дружествата и може да „закопае” допълнително фирми с финансови трудности;

2. този автоматичен механизъм за покачване на заплатите влияе изключително лошо на стимулите за постигане на по-добри резултати, повече и по-качествена работа от работещите.

3. размерът на допълнителното плащане е източник на противопоставяне между по-млади и по-възрастни служители. Реално може да се интерпретира и като открита дискриминация на по-младите служители, които може да се справят много по-добре, но пак да взимат по-ниска заплата именно заради това допълнително възнаграждение.

4. Може да послужи като мотив за съкращаването или ненаемането на по-възрастни работници с по-голям стаж – защо да ги наемам, след като за един младеж с 1-2 години стаж ще плащам, примерно, 100 или 200 лева по-малко на месец?

Разбира се, това важи за (потенциални) работници със сходни умения и качества.

5. всички, като данъкоплатци, плащаме десетки милиони на година за стажа на магистрати, депутати, висши и други представители на изпълнителната власт, които не се третират като държавни служители.

6. разходите на работодателите за труд растат ежегодно само и единствено заради тези добавки – колкото повече наети с по-голям стаж има във фирмата, толкова по-високи са тези разходи. Ако ги нямаше тези допълнителни разходи, работодателите щяха да имат още един стимул да открият работни места - т.е. класът прослужено време е още един порок (bottleneck) на трудовоправните норми, които дърпат надолу на заетостта.

7. Класът прослужено време е още един стимул за преминаване в сивия сектор – защо да плащам ежегодно все по-високи осигуровки и минимални заплати, а отгоре на това и клас прослужено време?

Въпреки всички проблеми за пазара на труда, светлата икономика и стимулите за работа, клас прослужено време вероятно ще остане да битува още дълго време в страната. Колкото бързо темата се появи на масата след несъгласуваното изказване на В. Симеонов, толкова бързо тя беше снета от дневния ред след спешна среща между премиера и синдикатите. Очевидно докато тези синдикати и този премиер определят регулациите на пазара на труда, тази социалистическа реликва в трудовите норми ще пребъде. Както, между другото, и редица други – но за тях друг път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
5. В държавната администрация нямат "клас" но не плащат осигуровки и на 3 месеца имат ДМС-та. Отделно имат и по 30-40 дена платен годишен отпуск. Няма място за сравнение.6. В крайна сметка - колко хора в днешно време прекарват в една фирма повече от 3-5 години та такова реване пада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Изумен съм от тази "статия"!Излиза, че едва ли не като се махне "допълнителното възнаграждание за натрупан стаж" и бизнесът ще литне.1. Почти няма фирми, които признават стаж на същата длъжност или в отрасъла преди постъпването на работника.2. Повечето компании избират да натрупват "стаж във фирмата" след първата година. Освен това фирмата не е задължена от наредбата да признава предишен стаж. Това е по нейн избор и се прави с Вътрешните правила, за които всеки работник се подписва, че е уведомен.3. Има и немалко фирми, които се изхитриха и включват натрупаният стаж в брутната сума при евентуални повишения на заплатите. Така се започва отново от 0.6% при всяка корекция на заплатата. Колко пък да им тежат тези 0.6%?4. Все пак говорим за частен бизнес - като не те кефи как ти работи възрастния работник с натрупана добавка за стаж, уволни го, плати му обезщетението по КТ и си вземи млад - който ще работи повече за по-малко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
прод:.5. Разходите на работодателите се увеличават заради Мерцедесите на любовниците им,силикона на жените им и екскурзиите до Малдивите,а не за разходи за труд, Не можеш да се оплакваш, ако плащаш заплата от 500 лв, че е "разход" за труд, при положение, че за същата, а че и по-малко като обем работа в развита страна работникът ще взема поне 1500 евро.И отново - дали ще се откриват работни места зависи от ФС на фирмата. Само че не класът прослужено време е проблем, а алчнотията на бг-собственикът, станал такъв с партийно куфарче, или шуробаджанащина, или и двете. Икономика се прави със знаещи, можещи и стимулирани работници. Това значи да се отнасяш с тях като с достойни човеци.А не като не пплащаш осигуровки, наемаш на работа само роднини и/или некомпетентни лигли,които си виркат качествено само краката и се държиш с по-възрастните като с навлеци.В Сингапур на старите служители се гледа като на полубогове-наемат се навсякъде за да си предадат опита,а и да не се чувстват отритнати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
На нека..ддърната списувателка на тая статия ще отговоря така:1.Финансовото състояние на една фирма не е работа на работниците в нея -те са наети да работят в нея и нищо повече.За ФС се грижат мениджърите и ако въпросното не е добро,вината е тяхна.Само че в 99.9% от случаите бонусите на върпосните мениджъри изобщо не се влияят от ФС,а го отнисат работниците - напр.ги уволняват и остават на улицата с клас прослужено време.2.Абсолютно неверно е,че прослуженото време не е стимул за по-добро качество на работата - точно обратното е!След като знаеш,че ще получиш повече,работиш повече и по-качествено,защото си доволен,3.Младите не могат да получават колкото по-възрастните защото нямат още опит.Той се постига с години здрав труд, което значи точно това - да се справят по-добре за да се научат...от по-възрастните с опита.4.Като данъкоплатци плащаме и за вегетирането на циг.ганите - тока им,водата,социалните.Те разждат на 12,не работят,не учат,но некси много не се коментира, защото са електора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още