IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията за "Бабино" ще бъде прекратена, ако не се изплатят заплатите на миньорите

Трудовото министерство има готовност да намери работа на хората, ако бъдат уволнени, протестът междувременно приключи

20:00 | 13.10.16 г.
Концесията за "Бабино" ще бъде прекратена, ако не се изплатят заплатите на миньорите

Концесията за рудник “Бабино” в Бобов дол ще бъде прекратена, ако концесионерът - „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, не изплати незабавно дължимите заплати на миньорите и служителите на дружеството.

Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов, предава пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е възложил на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор, сключен през 2007 г., за добив от участъка при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, посочва се в съобщението.

Основен мотив за прекратяването на концесията ще е поради неизпълнение на основни клаузи от договора, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати, поясняват от правителството.

Министерският съвет припомня, че с анекс №1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г., подписан от Румен Овчаров в качеството му на министър на икономиката и енергетиката по това време, се прехвърлят изцяло правата и задълженията по концесията от „Мини Бобов дол” ЕАД на „Ораново” ЕООД, преименувано през 2008 г. във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, по отношение на участък „Бабино”.

Междувременно от Министерството на труда и социалната политика отново посочиха, че имат готовност да подкрепят работниците от мината, ако бъдат уволнени. Министерството ще организира мобилни приемни на бюрата по труда, които да окажат съдействие на работниците на място.

Към момента има 130 свободни работни места в бюрото по труда в Дупница и 100 свободни места в Кюстендил, посочват от социалното министерство в съобщение до медиите.

В съобщението пише още, че на концесионера ще бъде наложена глоба заради забавените заплати на миньорите за всеки отделен случай. Семействата на работещите в рудника ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размер на 325 лева.

Миньорите в "Бабино" протестираха два дни заради неизплатени заплати. Работници стояха в галериите под земята с искане за пълно изплащане на дължимите възнаграждения и ваучери за храна. Протестът приключи обаче тази вечер. Миньорите поетапно започнаха да излизат от галериите, а областният управител на област Кюстендил увери, че е постигната пълна договореност за разплащане на дължимите суми, предаде Агенция "Фокус".

Омбудсманът Мая Манолова, която днес също слезе под земята при миньорите, обеща да съдейства за запазване на дейността на рудник "Бабино". Тя посочи, че при нужда всички институции ще съдействат за преквалификация на служителите, които не желаят да останат на работа в рудника.

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още