IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Предложението на Световната банка е уникално за мен и за България

Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, категорична е Георгиева

12:32 | 30.10.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Предложението, което ми направи Световната банка, е уникално и за мен, и за страната ни. То определено заслужава да бъде прието", заяви в интервю за БНР българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева.

"Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е „Да”, заяви Георгиева.

Тя подчерта, че този пост е много значим и се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни, поясни тя.

"В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобални – от климатични изменения до миграция. Това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам. Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото бяха, когато преди 7 години аз работех там", коментира Георгиева.

Тя даде за пример бежанската криза, която за Европа е толкова сериозна, че в сегашната работа на Кристалина Георгиева като човек, отговарящ за бюджета, е в центъра на нейното внимание. "Но ние не можем да я решим сами и само тук. Ние можем да се справим с нея, само ако хората в страните, от които тръгват, имат по-добри условия за живот и повече възможности за работа. Това именно е в задачите на Световната банка", посочи тя.

Георгиева допълни, че Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, каза тя.

Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, категорична е Георгиева. Участието ѝ в надпреварата е било резултат от това, че няколко източноевропейски страни са помолили премиера Бойко Борисов да я издигне като последен шанс Източна Европа да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна.

"Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме", коментира тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Че е добре за госпожата добре е,*** не виждам защо прокламира, че и за България е добре (явна демагогия и прах в очите). Кво ще донесе на България? Престиж? Моля ви се. Досега черпим престиж от нея от позициите които зае и не зае. Но реално погледнато нищо добро за Държавата не е направила или не се е получило от това, че е била някъде. Не ме разбирайте погрешно - не искам да съм превилигирован защотото госпожата е била някъде. Не е и честно да го искам спрямо останалите държави. Факта, че прокламира, че било "уникално" за България ме дразни. Факта, че госпожата е крайна кариеристка също. А най ме дразни незаслужено високия и рейтинг в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
vajvaj
преди 7 години
Шуменското не става! Иначе съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 7 години
От Америка ли трябва да Ви обяснявам? Ирина Бокова никога, никога, никога,не е имала шанс за ООН, защото Ние(САЩ) и Великобритания и налагаме вето. Кристалина също, заради Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 13
Спящият бик
преди 7 години
А за Бокова още ли не ви е станало ясно? Тя беше кандидатът на Путин, а не нашият. И когато той видя, че протежето ме няма да получи достатъчно подкрепа, моментално отблокира подкрепата си за португалеца. Така че сърдете се на бащицата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 7
Спящият бик
преди 7 години
"...първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е Да, заяви Георгиева."А, бе вие, май, не само не можете да смятате, но и да четете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 9
abdul
преди 7 години
Математиката е проста, като криСталинка :-)Госпожата как така хем толкова добра по всичкология, ама все на работа по постове чрез назначения.Иначе лошо няма... отдалече се вижда как подава езиче..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 7 години
извинявай но какво на ПЛАНЕТАТА зависи от ген. сека на ООН ? Не ме разсмивай , че си пия кротко шуменското
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 11
LuckyYou
преди 7 години
Математиката е много проста! ТЯ НЯМА ДА Е ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР, А ЕДИН ОТ 25 ДИРЕКТОРИ! А АКО НЕ БЕШЕ ТЯ, ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ЕВРОКОМИСАР + ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН! - 3ТИЯ НАЙ-ВАЖЕН ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА! ТАКА ЧЕ АЗ СЪБИРАМ, ТИ ВАДИШ - КАТО ВСИЧКИ ПСИХОДЕСНИ! ПОСИПИ СИ ГЛАВАТА С ПЕПЕЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 16
Спящият бик
преди 7 години
Математиката е проста. Досега имахме само еврокомисар, вече ще имаме еврокомисар + изпълнилен директор на СВЕТОВНАТА банка. И всички, които се правят, че не могат да съберат 1+1, са или чужди шпиони или най-обикновени руски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
Forester
преди 7 години
Госпожата изпълни поставената и задача от задкулисието и напълно заслужено ще си получи бонбончето за награда. Боко по мутренски се сгъна на по големите мутри и се доказа като предвидим/управляем на 100%, а за нас остана огорчението и унижението от целия фарс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още