IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл: Цените на петрола, който внасяме, не са завишени

Компанията има намерение да защитава репутацията си в съда при разпространение на неверни сведения

16:33 | 27.05.15 г. 7
Лукойл: Цените на петрола, който внасяме, не са завишени

Цените на петрола, който внасяме, са пазарни и не са завишени, заявиха в писмо до медиите от „Лукойл България“. Тяхното изявление е във връзка с публикуван вчера анализ на Лабораторията за управление на рискове към Нов български университет, свързан с облагането на вноса на течни горива.

Според изчисленията на анализаторите „Лукойл България“ е ощетила бюджета на България, защото е обявявала внос на петрол по завишени цени. Данните за изготвянето на доклада са взети от Централното митническо управление (ЦМУ).

От „Лукойл България“ обаче са категорични, че разпространените сведения и интерпретации не отговарят на истината. Цените, по които купуват петрол в рафинерията, са „нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния петрол тип Urals“, се казва в съобщението на компанията.

„В доклада цената на доставяния нефт Urals за Лукойл Нефтохим Бургас и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd (за сорта Brent – бел. ред.). Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb (за сорта Urals – бел. ред.)“, заявяват от „Лукойл България“.

От Лабораторията на Иван Костов обаче посочват, че връзката между двете цени прави всъщност ЦМУ. От агенцията са дали информация за внесеното количество в страната суров петрол, условията на доставката и приходите от събран ДДС. „В данните не е посочен обаче много важен показател, неотменима част от всеки търговски договор – конкретна факутурирана цена на продукта, в случая суров петрол сорт Urals. Вместо това е посочена средногодишната цена на петрол сорт Brent, която няма никакво отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за Лукойл Нефтохим Бургас“, е записано ясно в доклада на организацията.

От Лукойл допълват още, че статистиката през последните две години показва, че котировките за сорта Brent са с около 1 долар по-високи от тези за сорта Urals. Към цената за рафинерията в Бургас се включва и стойността на транспортните разходи от пристанище Новоросийск.

Компанията представя и статистика, според която котировките за Brent-а са 86,737 долара за барел средно през последните две години, а за Urals – 85,789 долара за барел. Средната доставна цена на сорта Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи, е 85,68 долара за барел.

„Лукойл България“ е категорична, че тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост и разпространението на сведения, които не отговорят на истината и накърняват репутацията на компанията, е наказуемо в съда.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната, се казва още в съобщението до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 9
dakl
преди 8 години
Добре ще бъде ако Костов го зашлевят с голяма присъда , която едва ли американските му "партньори" ще изевят готовност да платят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Как ще обясните желанието на някои от тук пишещите тук, постоянно да показват невежеството си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 20
mick
преди 8 години
Как ще обясните цените на марулите от по 3 лева, въпреки евтиния труд? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Как ще обяснят липсата на работещи фискални устройства с връзка към НАП на входа и изхода на комбината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
KostadinovK
преди 8 години
Как ще обясните, че цената на едро от Лукойл е най-висока в Европа, при най-евтиния труд? Нещо не се връзва тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още