IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Хората без здравни вноски ще ползват само спешен здравен пакет

Данните на Инспектората на здравното министерство, които показват как се източват пари, вече са в прокуратурата, каза здравният министър

11:00 | 22.12.14 г. 6
Москов: Хората без здравни вноски ще ползват само спешен здравен пакет

Здравно неосигурените лица ще могат да ползват ясно регламентиран пакет от услуги, който дефинира точно какво е спешност, за останалите осигурени лица ще има базов пакет, така че всеки здравно осигурен ще може да се лекува от всички заболявания. Това каза здравният министър Петър Москов пред bTV в разяснение за готвената концепция за реформа на сектора.

Здравно неосигурените да започнат да се осигуряват, иначе ще ползват само ясно регламентиран спешен пакет, препоръча Москов.

По казуса със спешната помощ в ромските махали Москов каза, че държавата трабвя да влезе в гетата, за да реши проблемите там. "В центъра на гетото трябва да има полицейски участък и здравна служба", посочи министърът. За част от тези хора, които го обвиняват, че правя апартейд, сигурно ще има данни, как са взимали пари за ромска интеграция. "Може да има съвпадения", предупреди Москов.

Данните на Инспектората на здравното министерство, които показват с факти как се източват пари в сектора, вече са в прокуратурата, каза още здравният министър. По думите му за "Лимончо" и "Портокалчо" пише в документи на болници и това показва колко далеч сме стигнали. Срещу имената на половината пациенти пише, че те са приети с химикалка. Пред прокуратурата трябва да се обясни каква разменна форма е тази химикалка, заяви Москов по повод данните на Инспектората, които той изнесе по време на дебатите по бюджета на НЗОК в петък.

По този начин се източват нашите пари - през "Лимончо", "Портокалчо", "Индиана Джоунс" и химикалки. Нека прокуратурата да направи проверка и да види какви химикалки носи пациентът, каква е била диагнозата му, какво му е направено, предложи Москов. И увери, че цитира реални документи.

Петър Москов коментира и горещата тема от последните дни с поправките в пенсионната система като заяви, че отсъствието на премиера Бойко Борисов е било използвано за прокарването на лоши практики.

„Решението за промените в осигурителната система бяха взети докато Бойко Борисов беше в Брюксел за среща на върха на ЕС. Владислав Горанов бе министърът, който най-силно се застъпи прокарването на решението", допълни здравният министър.

По думите му правителството ще остане стабилно  до момента, в който се взимат решения по механизмите, които са установени между коалиционните партньори, всяко друго нещо дестабилизира държавата. "Ако не сработи мнозинството, аз ще се оттегля", обяви Москов.

Той подчерта, че всяко едно решение трябва да е публично и да се взима след обсъждане, а не за един уикенд или под синдикален натиск. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 9 години
Най- важно е на каква цена ще се връщат в осигурителния модел . Ще има ли отново връщане на права в задно време и колко ще струва това ? Ако пак е 500 лв естествено че само баламите и държавните ще се осигуряват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 1
Императорът
преди 9 години
Москов - какви здравни служби и полицейски участъци в незаконните *** развъдници, бе ?!?!? Да се приложи закона и тия свърталища да бъдат унищожени на 100% !!! Откъде-накъде Българина ще се заробва за цял живот с кредит, за да има дом, а *** гад ще се самонастанява и ще строи където си поиска ???? Докога ще търпим тия катуни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
Xman1
преди 9 години
А т.нар. роми всъщност си ползват пълен пакет+++... защото всички се водят социално слаби... Българите понеже не са като ромите и повечето имат жилища в които живеят, като останат безработни, нямат право на здравна помощ. Всички които се радвате на това, всъщност обричате социално слабите Българи да нямат здравно обслужване. Продължавайте да се радвайте и да викате "браво". Скоро ще трябва обаче да издигате 5 метрови огради... защото ромите ще дойдат при вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
"Москов: Хората без здравни вноски ще ползват само спешен здравен пакет" В превод е казал, че евентуално ще почнат да спазват закона, защото и сега неосигурените нямат право на друго, за това и *** викат само спешна помощ, а не се редят пред кабинетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 5
Батя
преди 9 години
Много е точен Москов! Браво, продължавай така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
melon
преди 9 години
ГОРАНОВ-ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още