IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов ще пренаписва текстовете от закона за разделянето на здравните пакети*

От решението на Конституционния съд не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите, каза здравният министър

12:39 | 09.03.16 г. 3
Москов ще пренаписва текстовете от закона за разделянето на здравните пакети*

Министерството на здравеопазването ще прецизира текстовете от Закона за здравното осигуряване, които се отнасят до разделянето на пакетите на основен и допълнителен, след като вчера Конституционният съд ги обяви за противоконституционни.

„Доколкото съдът не тълкува намерение и цели, а конкретни текстове, ние ще се запознаем с мотивите, които ще излязат утре, и там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, ние ще ги променим и отново ще ги внесем като поправки в закона“, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти, цитиран от БТА.

С уговорката, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват, Москов отново обясни смисъла и целите на разделянето на пакетите в Закона за здравното осигуряване. 

По думите му разделянето на пакетите продължава да бъде нужната законова стъпка, за да се гарантира, че Здравната каса ще заплаща пълноценно лечението на пациентите без да има нужда те да доплащат и да гарантира, че здравно осигурените навременно и безплатно ще получат нужния обем лечение, независимо от това дали имат възможност да платят частта от лечението, което Здравната каса не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите, той не е предмет на решението на съда, смята Москов.

Според здравния министър от решението на Конституционния съд не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

Министърът поясни, че до приемането на новите промени за пакетите ще действа старата наредба за основния пакет. „От снощи, след решението на Конституционният съд, ще се пренаписва Наредба 11 в стария й вид и тя ще бъде публикувана на разположение на Здравната каса и на лекарите, за да може системата да продължи да функционира по начина, заложен в програмните документи за реформа в здравеопазването“, коментира Петър Москов.

Премиерът Бойко Борисов* заяви, че продължава да подкрепя министъра на здравеопазването Петър Москов въпреки решението на Конституционния съд за отмяна на здравните пакети. Борисов коментира темата пред журналисти след като свидетелства по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за изгубени секретни документи. Министър-председателят заяви, че няма да коментира решението на съда. Той добави, че сутринта министър Москов го е запознал с решението и го е уверил, че разпоредбата ще бъде прецизирана и ще се съобрази с мотивите на съда. 

В коментар за исканата оставка на министър Петър Москов от опозицията Борисов каза: "Могат да чакат."

Решението на съда от снощи отпуши и политическите реакции, които варират от безрезервна подкрепа за Москов и неговата реформа до искана оставка.

Дариткова: Разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа

Според народния представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с мотивите на съда, които предстои да бъдат публикувани, и да вземе съответното решение дали ще коригира текстовете съобразно намеренията за реформа, предприети от Москов. В противен случай съгласно друго решение на Конституционния съд ще останат действащите текстове. По думите й това означава, че отново пакетът, който ще бъде само един – основен, ще се определя от министъра на здравеопазването. Тя обясни, че съобразно него ще се определят и услугите, които ще плаща Здравната каса.

„Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерство на здравеопазването. Това, че зад този екип стои премиерът, за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна“, каза във връзка с решението на Конституционния съд, Дариткова, цитирана от Фокус“.

Дариткова допълни, че разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа. По думите й НЗОК като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания. Тя смята, че трябва да се концентрират усилията върху социално значимите заболявания - тези, които водят до най-голяма заболяемост, смъртност и инвалидизация.

Михаил Миков: Ще има здравеопазване и за бедните

„Българите могат да са спокойни, че въпреки гласовете на управляващите десни, няма да бъдат разделени на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните“. Това коментира председателят на БСП Михаил Миков.

Според него това е било една от най-антихуманните страни на поредицата десни мерки в здравеопазването, които са претендирали да бъдат "реформа".

Миков припомня, че преди около десетина дни Министерството на здравеопазването тихомълком е отложило влизането в сила на две свои наредби, които от "БСП Лява България" силно критикуваха - тази, която предвиждаше болни да доплащат за лекарствата си, които трябва да осигури Здравната каса, и тази, която задължаваше болни да чакат до два месеца за лечение, независимо, че са платили здравните си вноски. Миков допълва, че след това Министерството на здравеопазването е внесло и проект за изменение на Закона за здравното осигуряване.

Миков съобщи още, че социалистите най-вероятно ще внесат нови промени в Закона за здравното осигуряване, след като мине и второто дело в КС.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев смята, че решението на КС застрашава здравната реформа. "В този си вид решението на КС отменя на 90% реформата, не съм запознат с мотивите, но съм много разтревожен, защото за повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и малко промени, основната е в здравеопазването и ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безплодни“, коментира Кънев.

Хасан Адемов: Оставката на Москов е въпрос на достойнство след отмяната на основните елементи от неговата реформа

„При положение, че основните елементи от неговата (на Петър Москов, бел. ред.) реформа са отменени от Конституционния съд и при положение, че Националният рамков договор няма да бъде подписан, означава, че самият министър Москов трябва да бъде така добър да си подаде оставката“, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов.

„През последната година ние от ДПС и колегите от БСП лява България предупреждавахме, че това, което прави министърът на здравеопазването, е изключително предизвикателство за българското здравеопазване, защото в крайна сметка решенията, които той предложи, водят до нормативен хаос. Водят до това достъпът на българските граждани да бъде ограничен“, каза Адемов.

На въпрос дали Петър Москов трябва да си подаде оставката Хасан Адемов отговори, че от ДПС са го заявили още преди година, когато той е започнал с едно много интересно отношение към малцинствените групи в България. „Сега въпрос на достойнство и чест е той да излезе от тази ситуация“, добави той.

Патриотичният фронт ще подкрепи Москов след решението на съда

„Не виждам заплаха за здравната реформа в решението на Конституционния съд по отношение на разделянето на пакетите“, коментира председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Би трябвало да се коригират пропуските, които са пропуснати. Явно според юристите има такива. Не виждам заплаха за самата здравна реформа. Напротив, бих желал да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. от бюджета на Здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 г.“, посочи Симеонов.

По думите му здравната реформа на Москов дава вече резултати. „Може би трябва да се поправят пропуските, но като цяло това е много основен елемент от здравната реформа. Мисля, че трябва да се продължи в този дух“, добави Валери Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тези смешници без значение от коя партия са не разбраха ли ,че Конституцията трябва да се спазва - ПЪРВО ,и второ от иконом.гледна точка аргументите са ясни и ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808 Всичко е заради кражбите''Публичните разходи за здравеопазване от смяна на модела на финансиране през 1999 г. до 2013 г. са нараснали 1004%'' - http://e-vestnik.bg/22262/d-r-mimi-vitkova-za-14-godini-publichnite-razhodi-za-zdraveopazvane-sa-se-uvelichili-1004-a-pregledite-sa-namaleli/Целият бюджет на здравеопазването през 1998 г. бе 810 млн.лв., днес е около 3,5 млрд - 4 пъти повече! - https://***.24chasa.bg/Article/2336088 2 млн. души се водят "на хартия", че са били хоспитализирани в болниците през последните 10 месеца на 2014год. каза проф.Петранов - http://temadaily.bg/publication/23156-500-000-българи-работят-в-сивата-икономика/още - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=7843
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Доколкото съдът не тълкува намерение и цели, а конкретни текстове, ние ще се запознаем с мотивите, които ще излязат утре, и там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, ние ще ги променим и отново ще ги внесем като поправки в закона, коментира министърът на здравеопазването ТОЕСТ САМИТЕ ''намерение и цели'' са противоконституционни и затова обяснявам в коментар 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Преди около 4год. писах на всички държ.органи ,че чл. 150 от Конституцията нарушава чл.6 ал.2 тоест всеки гражданин трябва да може да сезира Конституционният съд ,и тук - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=2406 проф.Близнашки гостуваше и аз се обадих след 83 минута ядосан за това и той се опита да отклони въпроса и пак се обадих и накрая си призна ,че чл.150 нарушава чл.6 ал.2 и някой да не си прави генерални изводи да е сменяме - просто трябва тук там да се поправи.По същество От юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 и ВАС го потвърди за здравеопазването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още