IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ променя закона за здравните пакети, за да спре спекулации

Основният и допълнителният пакет ще гарантират на всеки здравноосигурен достъпно лечение в съответствие с тежестта на заболяването

18:02 | 03.03.16 г. 1
МЗ променя закона за здравните пакети, за да спре спекулации

Нови промени в Закона за здравно осигуряване публикува за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. Те се отнасят до двата пакета медицинска помощ, плащани от Здравната каса.

В мотивите на министерството се посочва, че се прецизират текстовете около двата пакета медицински услуги, които трябва да влязат в сила от 1 април. Въвежда се текст, според който основният и допълнителният пакет дейности, осигурени от бюджета на НЗОК, гарантират на всеки здравноосигурен достъпно лечение в съответствие с развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване. 

Основният и допълнителен пакет се уреждат с наредба на министъра на здравеопазването и се актуализират веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната календарна година.

В мотивите си за промяната от ведомството обясняват, че тя се прави заради „неоснователно насаждане на внушения, че поради разделяне на пакета здравни дейности на основен и допълнителен, ще се стигне до принуда за пациентите да заплащат за своето лечение, до листи на чакащите, които ще доведат до влошаване на здравословното им състояние и до дискриминация по „болест“.

„Водени от разбирането, че спекулациите със здравето на гражданите следва да бъдат пресичани с всички средства, считаме, че предложеният в настоящия законопроект текст ще гарантира в най-пълна степен задължението на всички участници в регламентирането, предоставянето, ползването и закупуването на медицински дейности със средства на Националната здравноосигурителна каса, да се ръководят от развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване", пише още в мотивите на министерството.

Предложението за разделянето на здравните пакети беше атакувано от депутати от БСП и ДПС, които оспориха текстове от Закона за здравното осигуряване пред Конституционния съд. Според тях се ограничава достъпът до медицинска помощ на здравноосигурените на базата на заболявания и диагнози. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ВАС отдавна го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena Отдавна съм писал ,че от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 ,и малко ме интересува измислените идеологии за неолиберализъм и мога ИМПЕРАТИВНО да докажа ,че са грешни - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още