IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата

Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, заплаши премиерът Бойко Борисов

12:25 | 27.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московски: Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата

Към момента всички гранични пунктове по границата ни с Гърция са отворени. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в предаването „Седмицата“ на Дарик.

Той уточни, че от вчера от гръцка страна е започнало частично изтегляне на селскостопанските машини.

„Българските превозвачи заявиха намерението си, че ако няма устойчиво решение на тази криза, от понеделник да се направи организация и да бъдат спирани и връщани само селскостопанските продукти от Гърция, които минават транзит през България и влизат за българския пазар“, заяви Московски.

Той предположи, че в понеделник „ще имаме още една среща на база ситуацията, която ще бъде към понеделник, и тогава ще потвърдят дали ще реализират това тяхно намерение и не“, заяви министърът.

„Категорично продължавам да подкрепям всички мерки, които предприемат българските превозвачи. Това е системен проблем, още от 2007 г. Основно гръцките фермери правят тези блокади и фиксацията им е българо-гръцката граница. По никакъв начин не блокират нито летище Атина, нито пристанищата към Италия. 100-процентна блокада като по българската граница няма никъде“, поясни още Московски.

Същевременно стана ясно, че днес премиерът Бойко Борисов е разговарял с протестиращите фермери в Гърция, предаде и ТВ Bulgaria ON AIR.

„Срещнах се както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери“, написа премиерът в страницата си в социалната мрежа Facebook.

„Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи“, посочва министър-председателят.

Той допълва още, че „ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно“.

"В рамките два дни не приключат ли безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа що за съсед имаме".

Така премиерът Бойко Борисов заплаши гръцките фермери при посещение в Сандански и региона, цитиран от Dnes.bg.

Най-големият ни проблем с трафика е свързан с Гърция, посочи Борисов.

"Месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България", каза той.

"Специално искам да благодаря на министър Московски, който положи огромни усилия. Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с Европейската комисия и с Европейския съвет и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да било теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани", заяви министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 8 години
Нашето правителство много ги търпя.Крайно време е за брутални действияЕдна танкова дивизия просто трябва да мине границата и да прегази гнусните гръчолски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Оттук нататък пълен бойкот на всеки гръцки продукт.Нека да носят да си продават нещата накъде по-нататък от нас.И това трябва да се превърне в нова патриотична традиция за българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Много правилна реакция! На какво прилича това - ЕС се занимава и без друго само с гръцките самонаправени проблеми! Качиха се на главите на всички! А с нищо не сме им виновни, че са си объркали сметките в държавата! Вижте ги сега, как изнудват и се възмущават от Австрия, заради Балканската конференция във Виена тази седмица! Според тях другите държави нямат право да защитават интересите и гражданите си, само Гръция може? Точно така - с техните камъни по техните кратуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още