IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Ще съдействаме да се стигне до съдебни дела за блокираната граница

От 2007 г. до днес гръцките фермери са окупирали пет пъти за по няколко седмици гранични пунктове

10:03 | 23.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московски: Ще съдействаме да се стигне до съдебни дела за блокираната граница

Българската държава ще съдейства на превозвачите да се стигне до съдебни дела заради блокираните близо месец гранични пунктове на българо-гръцката граница от протестиращи гръцки фермери. Това обясни транспортният министър Ивайло Московски пред bTV.

Той припомни колко пъти в последните години през януари гръцки фермери са блокирали границата: през 2007 г. за две седмици, през 2009 г. и 2010 г. за по три седмици, през 2013 г. за 18 дни, през 2016 г. от 16 януари до вчера. Месец след началото на блокадата българските превозвачи организираха контраблокада. 

Като се изключи 2007 г., всеки пъти България нотифицира ЕК, но досега не сме имали отговор.

Заради тазгодишната блокада България е сезирала консула и посланика на Гърция, имало е телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и Алексис Ципрас, а след това те са се срещнали в Лондон, Московски се е срещал с представители на гръцките власти, сезирани са еврокомисарите по транспорт и вътрешен пазар.

„Българските превозвачи са възмутени от всичко, което се случи, този път искат да се извърви пътят с обезщетенията докрай и казаха, че ако до юни не се реши въпросът заради загубите, които понесоха, от 15 юни до 15 юли ще блокират границата от наша страна”, допълни Московски.

„Като държава ще направим всичко възможно да съдействаме да се стигне до съдебни дела, в които да бъдат обезщетени компаниите”, обеща още министърът.

Той посочи, че към момента българо-гръцката граница е отворена и няма блокирани пунктове. По-нататъшните действия на гръцките фермери, които протестират срещу пенсионната реформа, зависят от преговорите им с премиера Алексис Ципрас.

“През януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят и поставят някакви прекалено големи искания към правителството си и когато не им бъдат удовлетворени, блокират нашата граница”, посочи Московски.

Той препоръча, ако фермерите искат да ги чуе Европа, да блокират пристанищата към Италия, летищата или метрото. Единственият тормоз, който се налага от тяхна страна, е срещу България и българските превозвачи, изтъкна министърът.

По негови данни при всяка блокада щетите са за по над 10 млн. евро, а заради последната - повече, защото блокадата беше по-дълга, каза Московски.

При разговорите му с гръцките власти те потвърдили, че действията на фермерите са абсолютно незаконни, но казали, че ситуацията е извън контрол и не могат да накарат полицията да вземе мерки, уточни той.

"6 – 7 хил. човека бедстват, а гърците се редуват и си спят по къщите", възмути се министърът.

След като вчера бяха счупени стъкла на трактор на Кулата, министърът коментира, че мястото на машината не е на ГКПП-то. Той посочи, че в колоната с камиони поне половината са били с чуждестранна регистрация и не е сигурно, че българи са хвърляли камъните. Московски е поискал видеозаписи от Гранична полиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
А предвид подкрепяната от теб, т.е. държавата, контраблукада, дали е възможно да се има и насрещни искове, но срещу държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още