IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български шофьори се канят да блокират туристическия сезон в Гърция

Това ще стане, ако до лятото исковете им не бъдат уважени от съдилищата

10:38 | 22.02.16 г. 2
Български шофьори се канят да блокират туристическия сезон в Гърция

Контраблокадата на границата с Гърция падна и от вчера следобед на граничен пункт „Кулата” вече свободно преминават камиони и леки автомобили, информира Нова телевизия.

Заради няколкото седмици, в които гръцките фермери блокираха границата, българските превозвачи подготвят съдебни искове и се заканват, че ще блокират туристическия сезон в южната ни съседка.

Новината за вдигане на контраблокадата бе съобщена в Бургас от транспортния министър Ивайло Московски.

"Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем хора и да не допускаме да има припаднали. Това трябва да приключи", заяви в неделя Московски. 

След призива на министъра българските превозвачи вдигнаха контраблокадата.

Превозвачите ще си търсят правата, заяви пред БНТ и председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.

„Ако до юни месец не виждаме никакви действия от страна на ЕК или на гръцки, или български съд за възстановяване на някакви средства на нашите превозвачи, които в момента ги уточняваме, от 15 юни до 15 юли, както 30 дни ни спираха границата гръцките фермери, българските превозвачи ще спират влизането в Гърция“, категоричен е Столарски.

Той уточни, че транспортните фирми ще си търсят правата „по всички параграфи“.

„Контраблокадата е една простотия. Разбира се, че другата ситуация не е нормална“, заяви икономистът д-р Йоанис Каламарис.

„Мисля, че трябва да спре тази постановка. Именно тези в двата парламента създават ситуацията, създават проблеми в бизнеса, днес ще бъдат фермери, утре ще бъде друга част от гръцкото общество, може би от българското общество. За съжаление, никой не разбра посланието на всичко това, което се случи днес, никой не разбра, че някой искаше да създаде напрежение между двете страни“, каза Каламарис.

Запитан кой е този някой, той попита кой потиска обществото в Гърция от пет години насам – по думите му „същото лоби създава ситуация между нас“.

Той уточни, че не оправдава гръцките фермери, но по думите му те не протестират за пари.

„Не може четирима пияни земеделци да държат като заложници хиляди български превозвачи“, отговори му Столарски. Той обясни, че контраблокадата е вдигната, за да не бедстват шофьорите.

Той препоръча на гръцките земеделци да преговарят с гръцкия премиер Алексис Ципрас. „Ние ли го избирахме Ципрас? Никой от нас не е гласувал за него“, каза Столарски и категорично се обяви против вътрешни проблеми да се решават по този начин.

„Протестите при нас са един инструмент, който произлиза от демократическите нрави. Защо българската граница? Защото главното преместване на гръцкия бизнес е именно в България. Единственият печеливш от кризата в Гърция е България“, каза Каламарис. Според него негативното отношение към южната ни съседка ще изгони гръцките бизнесмени от страната.

„Не е обсъждан вариант за възстановяване на блокадата на границата с Гърция от българска страна, но с началото на активния сезон в Гърция може да се прибегне до протестни действия“, каза пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той оцени щетите от блокадата като огромни не само за превозвачите, но и за цялата икономика.

Ще изчакаме гръцките фермери да се налудуват, заяви Арабаджиев.

Според него сред превозвачите има нагласа за водене на дела в гръцки съдилища. Обсъжда се и подаването на искови молби към български съдилища, защото според превозвачите има подобна практика в ЕС. Искове ще се подават както от името на браншовата организация, така от името на отделните превозвачи. Превозвачите не се надяват на компенсации от ЕС, подчерта Арабаджиев.

Щетите по досегашните изчисления на организацията са надхвърлили 10 млн. евро. Арабаджиев призова превозвачите да подават данните си за претърпените щети, за да бъдат обобщени и да се използват за водене на дела.

Няма как дадена страна да печели при блокирана граница, каза пред БНР Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни.

„Всичко това, което го има в Гърция, го има и в Турция. Търговците са по-гъвкави от други сектори“, обясни Йоцев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 9
redcretin
преди 8 години
След което българските туристи ще ги счупят от бой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
Кина
преди 8 години
Хич да не се канят, а да го направят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още