IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство обмисля специална пенсионна реформа за фермерите

В началото на следващата седмица ще има среща между премиера Алексис Ципрас и представители на фермерите

15:09 | 19.02.16 г.
Гръцкото правителство обмисля специална пенсионна реформа за фермерите

Специални условия за фермерите обмисля правителството на Алексис Ципрас с цел да преодолее съпротивата на сектора, свързани с планираната пенсионна реформа в страната, съобщават гръцките медии.

Предложените преди седмици промени предвиждат увеличаването на осигуровките, както и промяна на начина на изчисляването на пенсиите. Това ще намали пенсиите, които ще бъдат отпускани след приемането на реформата. Срещу тази идея, както и срещу промените в данъчното облагане, обаче се обявиха гръцките фермери. В знак на протест те блокират пътища в страната, както и граничните пунктове по българо-гръцката граница.

Според „Катимерини“ с цел да бъде преодоляна съпротивата на сектора правителството ще предложи нов план за реформа при плащането на осигуровки за пенсиите. Предвидени са три категории на осигуровките, като срещу по-голям процент като част от дохода, фермерите ще получат и по-големи пенсии.

Според изданието „Та неа“, цитирано от БТА, ще бъдат предложени и по-ниски данъчни ставки за фермерите за периода 2017-2019 година. Например, ставката върху доходите за 2017-2018 година се предвижда да падне до 10 на сто. Правителственият законопроект предвиждаше първоначално ставка от 14% за 2017 година, 17% за 2018 година и 20% за 2019 година.

Очакванията са предложенията да бъдат обсъдени на среща между премиера Алексис Ципрас и представители на фермерите, която ще се състои на 22 февруари в Атина.

Междувременно се появиха и спекулации, че под натиска на кредиторите правителството на Сириза все пак анализира варианти за намаляване и на вече отпуснати пенсии. Става дума за пенсии в размер на над 2 300 евро на месец. Преди дни „Катимерини“ съобщи, че „четворката“ институции, които участват в третата спасителна програма за Гърция, пък са обещали да нямат допълнителни фискални изисквания към страната, ако бъдат намалени пенсиите над 1 500 евро на месец.

Атина трябва да одобри пенсионната реформа, преди да започне първия преглед по изпълнението на спасителната програма. Едва след това ще може да се пристъпи и към очакваните в Гърция разговори за преразглеждането на дълга на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още