IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Нищо по-добро от това правителство не може да се направи*

Не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави, коментира премиерът блокадата на границата с Гърция

18:45 | 19.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Правителствена пресслужба

По-добро правителство от това не може да се направи. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира отхвърления днес първи вот на недоверие към неговия кабинет.

От Брюксел премиерът благодари на парламента, че с такова голямо мнозинство е потвърдил, че „нищо по-добро от това правителство не може да се направи“.

Припомняме, че зад правителството при гласуването застанаха 130 депутати - от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. 80 депутати от БСП, ДПС, "Атака" и независими подкрепиха вота на недоверие, а от БДЦ се въздържаха.

Както дебатите по него, така и гласуването минаха без премиера Бойко Борисов. Отсъствието му днес е оправдано с посещението му в Брюксел за участието на Съвета на лидерите на ЕС.

Цитиран от правителствената пресслужба, Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно може да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, като посочи, че не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.

„Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един“, каза той.

В отговор на журналистически въпрос за промяната на акционерното участие на депутата Делян Пеевски в Булгартабак Холдинг АД Борисов заяви, че носи отговорност за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка.

„От там нататък, като частни търговски дружества кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност“, заяви премиерът.

Той съобщи, че е спряна обществената поръчка за почистването на летище „София“ от външна фирма, след като чистачка от аерогарата се е свързала с него.

„Първо, това е голяма поръчка. Второ, се подготвят документите за концесия. Трето, заплатите на стотина души поне ще паднат наполовина, а в същото време аерогарата и РВД в момента, заради огромния трафик са на много добри печалби“, допълни той.

Премиерът потвърди, че може да има нови спрени поръчки, ако има съмнение, че не са направени както трябва. Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране.

„Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е прозрачно“, подчерта той.

В рамките на провеждащото се заседание на Европейския съвет Бойко Борисов проведе среща и с унгарския премиер Виктор Орбан. Разрешаването на проблема с мигрантския поток беше основа тема на разговора, по време на който Борисов подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той аргументира българската позиция за затваряне на външните граници на ЕС като възможен вариант.

* Актуализирано в 19:54 часа с информацията за срещата между Борисов и Орбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Да бе, точно ти ще кажеш. Дали от незнание (глупост) или за грошове, не знам.Ама как тия, дето според тебе най-много крадяха, се изхитриха да намалят външния дълг, да реализират държавен бюджет БЕЗ ДЕФИЦИТ, да вдигат пенсии регулярно? И да има растеж на БВП. И всеки път оставяха хазната ПЪЛНА, за да има какво да крадат от ОПГ ГРОБ. Ама за тебе и такива като тебе това няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Сретанее къде си сретанее ела да ни спасиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
С тия пари и на предните масрафа ще плащаме! Изобло не ги омаловажавай. :))) Там са НАЙ-МНОГО крадците и в най големи мащаби е крадено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
За пет пълни години "управление" ТОЯ успя да направи НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ деветнадесет милиарда лева. Ако това има предвид, едва ли някой друг може да го мине. Спомнете си жалкия Орешков с неговия смешен дълг от ЕДИН милиард лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Борисов: Нищо по-добро от това правителство не може да се направи*"===За жалост е много прав! До там сме я докарали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
scott
преди 8 години
ББ ВЕРНО ЛИ?ИДИЛ би направил по добър халифат на териториата, Русия би направила по-добра задунайская на същото место, дори Турция би направила по-добър вилает от.....сега ми стана ясно защо така панически не искаш ди приемаме серийци. Ше те издухат за 2 месеца. Такива непукисти и апатични роби кат нас нема никъде по светъ! Жалко че сме на свършване поради геносидес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
АхаВерноПобързай и се пръждосвай не само от политическата сцена, ами изобщо от Бългаиря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 17
Tyrista
преди 8 години
You are damn right Mr.Birisov, sir!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Горко ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още