IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Минчев: Олигархията ще изчака да мине бурята около обществените поръчки

Говорим не за прекъсване на кранчето, а за минаване в сянка, смята политологът

11:46 | 19.02.16 г.
Огнян Минчев: Олигархията ще изчака да мине бурята около обществените поръчки

Българската олигархия е принудена не за първи път да се сниши, да изчака да мине бурята и тогава отново да се изправи. Така политологът Огнян Минчев коментира пред Нова телевизия спирането на обществени поръчки като тази за строителството на магистрала „Хемус“.

„Българската олигархия ще трябва да преглътне нещата, които сега се случват. Говорим не за прекъсване на кранчето, а за минаване в сянка. Ако обществото и правителството проявят воля да късат връзките, това ще е много добре, но сега говорим само за снишаване“, смята той. Той заяви, че на този етап не е оптимист, че корупцията системно ще бъде намалена.

„Аз лично вярвам на премиера, че никой персонално не му е казал да прави тези неща. Когато става дума за Брюксел и западни партньори никой няма и да му каже, но ситуацията е достатъчно красноречива“, каза той.

„Според мен това, което се случва, освен, че е продукт на вътрешни, политически взаимоотношения в България, които се очевидни, е и въпрос на една изключително драматично променяща се обществена среда”, смята политологът.

„Не бива да забравяме, че голяма част от всички тези обществени поръчки са свързани с кръга, който е гръбнакът на олигархията в България през последните години. Този кръг е свързан с ръководството на ДПС и с тези фигури, които стоят плътно зад ДПС", заяви Минчев.

Той припомни, че всичко това са случва на фона на разцеплението на ДПС и информацията за конфликт между сегашното ръководство начело с почетния председател и Анкара.

Според Георги Харизанов от Института за дясна политика спирането на търговете е политическо решение след политическа атака срещу тези процедури.

„След като тези процедури бяха прекратени, дойде време за трезв и нормален анализ с кого са свързани тези фирми“, каза Харизанов.

Огнян Минчев допълни, че вчерашното изказване на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, че никога не е имало "пакет България – Румъния" идва след спешното спиране на тези обществени поръчки, за да се даде категорична заявка, че политическите институции няма да бъдат свързани с определени олигархични кръгове.

Той допълни, че потенциалът на българското общество да оказва граждански натиск много намаля и бе пропуснато благоприятното време сегашното мнозинство и правителството да осъществят реформи, откъсващи държавата от задкулисието. Сега в управляващото мнозинство има проблеми и разделения по съдебната реформа, изтеглянето в опозиция на част от Реформаторския блок. Така по сумите му мнозинството има по-малък потенциал за този натиск.

Балансът, който Борисов поддържаше, се оказа контрапродуктивен. С това, което става днес, трябваше да се започне, за да може днес нашият национален интерес и национална сигурност да бъдат гарантирани много по-стабилно, смята политологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още