IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозата си за ръста на БВП на България до 3% през 2016 г.

Според фонда основните рискове пред българската икономика са демографската картина и големите дисбаланси между регионите в страната

13:46 | 15.09.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, след като очакванията до този момент бяха за забавяне на темпа до 2,3%. Това заяви ръководителят на редовната мисия на Фонда в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Реза Бaкир очерта основните рискове пред развитието на българската икономика според експертите на МВФ. На първо място това е влошаващата се демографска картина, както и големите икономически и социални дисбаланси между отделните региони в страната.

Ръководителят на мисията е оценил положително проведената оценка на активите на банките в България, както и проведените стрес тестове на търговските банки в страната.

По думите му резултатите от тази процедура показват, че българската финансова система е стабилна и сигурна, а институциите, които са ангажирани с регулациите и надзора на банките, работят по най-високите международни професионални критерии.

Премиерът Борисов е посочил, че след банковата криза през 2014 г. правителството е осигурило средствата за преодоляване на последиците от фалита на четвъртата по големина банка в България и е предприело всички необходими мерки, за да не се допускат подобни кризи в бъдеще.

Участниците в срещата очакват дефицитът в края на годината да бъде по-нисък от заложения.

По време на срещата са обсъдени мерки за подобряване на управлението на държавните предприятия, както и мерки за стимулиране на частното потребление.

Припомняме, че и други институции повишиха очакванията си за икономиката на България.

Италианската UniCredit ревизира прогнозата си за ръста до 3,4% през 2016 г. и до 3,6% през 2017 г. и очаква среден растеж на износа през двете години от 5% годишно. По-рано банката очакваше 3% ръст за тази и забавяне до 2,9% през следващата година.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също повиши очакванията си и прогнозира, че през 2016 г. и 2017 г. българската икономика ще расте с по 2,5%, докато по-ранната прогноза беше за ръст от 2 на сто.

В същото време според Икономическия институт на БАН се очаква забавяне на икономическия растеж до 2% през 2016 година. 

Икономическият растеж на България през тази година ще варира в диапазона 1,8 – 2,5% в зависимост от различните сценарии за развитие, според прогноза на Фискалния съвет от юли 2016 г. 

По данни на НСИ от началото на септември БВП нараства с 3% през второто тримесечие на 2016 г. спрямо същото на миналата година и с 0,7% спрямо първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Да съм казал нещо някъде за ББ или за който и да е било???Казах, и ако тези мафиоти спрадат да крадат....Хайде научи се да четеш, защото в процеса си на защитник се превръщаш с стила крадеда вика дръжте крадеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar
преди 7 години
Разликата е че Вие сте го казали а не МВФ. Така, че е много добре колкото може повече от тия чичковци и лелки да го чуят и видят и най-вече да тръбят навън, че да може да се инвестира у нас. Отделно на другия коментар за кражбите на ББ. Добре че е той на власт че да се оправдават с него а не със схемите на държавна сигурност и съд и т.н в които и той най-вероятно е намесен. Та проблема излиза да е той иначе по Орешарски беше ръстта към, а да нямаше такъв. Всъшност кражбите и яслите са от поне 70 години когато на много хора дядовците, прадядовци и т.н са обявени за врагове на народа и са избити или затрити по други начини. Так проблема ни е в главата и трудно се излиза от стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
Една наистина добра новина.Иначе всичко против което се оплаквате е предизвикано още от фундамента,неефективна съдебна система неможеща да защити частната собственост,И да придвижва бързо съдебните процеси.Така че без промяна на основата няма да има здрава конструкция,като няма здрава конструкция, няма и посетители(международни инвестиции).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Стгласен съм така е. И ако тези мафиоти спрат да крадат ръста от 3% ще отиде на 7%-8% и с мерките, които си начертал ще отиде на над 10%... Щото ако я нямаше тази огромна корупция и тегавите бавни бюрократични процедури, и преките чужди инвестиции щяха да се увеличат доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още