IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата частна верига лечебни заведения в България вече е факт

Acibadem City Clinic има амбицията да се превърне в център за здравен туризъм за Европа, Балканите и Русия

17:33 | 08.06.16 г. 2
<p>
	Мехмет Али Айдънлар (в средата), председател на УС на Acibadem, подписва финалните документи по сделката публично. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мехмет Али Айдънлар (в средата), председател на УС на Acibadem, подписва финалните документи по сделката публично. Снимка: БТА

Acibadem City Clinic вече е най-голямата частна верига лечебни заведения в България, обединяваща болниците „Сити Клиник” и „Токуда”.

На публична церемония днес бяха подписани финалните документи по създаването на най-голямата верига от лечебни заведения у нас. Мехмет Али Айдънлар, председател на УС на Acibadem – една от най-големите вериги турски болници, и Илиан Григоров, изпълнителен директор на „Сити Клиник”, както и Артър Стърн, представител на д-р Торао Токуда, подписаха документите по сделката за придобиването на двете български болници.

Сделката, чрез която Acibadem придоби болница "Токуда" в България и се сля с веригата лечебни заведения "Сити Клиник", бе обявена на 21 април.

Новата здравна структура се казва Acibadem City Clinic. Неин изпълнителен директор е Илиан Григоров, който до момента заемаше тази позиция във веригата "Сити Клиник".

Стойността на сделката за придобиването на болница „Токуда“ и част от дяловете във веригата "Сити Клиник" е около 250 млн. лева.

Acibadem City Clinic с амбициозни планове

Със сделката Acibadem City Clinic очаква да спре потока от пациенти от България към чужбина, да стане център за лечение на чужди пациенти, развивайки медицинския туризъм, да обучава български кадри в медицинския си университет в Истанбул. Планира се да се разкриват и нови клиники на територията на България. Acibadem ще се фокусира и върху детското и майчиното здравеопазване, не изключва и изграждането на детска болница тук в бъдеще.

Илиан Григоров посочи, че веригата Acibadem е сред най-големите оператори на здравни услуги в света, както и с най-високо качество. Фокусът и в България ще бъде върху развиване на висококачествената здравна услуга и акцент върху минимални инвазивни методи. Новата болнична структура ще осигурява комплексно лечение на пациентите, както от България, така и от региона, включително ще приема пациенти от Русия, Украйна и Северна Африка.

Целта на инвеститора е България да се превърне във водещ център за медицински услуги в Европа, който да лекува и чужди пациенти.

Инвеститорът обяви, че няма да се съкращават дублиращи се структури в двете български клиники. Лекарите, работещи към момента, ще продължат договорите си с лечебните заведения. Предвижда се внедряване на нови технологии в областта на онкологията и неврологията, извършване на трансплантации и други.

Новата болнична структура се надява да привлича и младите лекари чрез комфортна среда за работа и възможност да ползват последен модел технологии. „Нашите центрове обикновено са места, където всички лекари желаят да работят”, каза Мехмет Али Айдънлар.

По думите на Ангел Ангелов, председател на Управителния съвет на „Сити Клиник”, наличието на структурата у нас ще преустанови потока на български пациенти, търсещи лечение в Турция.

България - център на здравен туризъм

България е третата държава след Ирак и Македония, в която Acibadem открива своя болница. Важно предимство на страната ни, което е оказало особено влияние за инвестицията, е членството в ЕС. Именно това ще се използва за привличане на пациенти и от трети страни, включително и от Русия, така че страната ни да стане център на здравен туризъм за Европа, Балканите, Русия и Украйна.

„В Турция имаме много чужденци. Нашият голям проблем е, че ние не сме член на ЕС, а това е предимство за България”, сподели Айдънлар. Инвестицията съответства на стратегията за развитие и растеж на турската верига, увери председателят на УС на голямата турска верига.

Има интерес за привличане на пациенти и от Северна Африка, както и пациенти от Либия, откъдето „Сити Клиник” вече привлича пациенти по линия на фонда за лечение за ветерани.

Още клиники и в други български градове

Турският холдинг залага в стратегическите си планове разкриване на нови клиники и в други български градове. Сред тях бяха посочени Варна и Бургас, където „Сити Клиник” вече има изградени центрове.

Ангел Ангелов изрази надеждата на инвеститора, че чрез сливането ще бъде постигнат цялостен спектър от висококачествени здравни услуги. 

Артър Стърн припомни по време на церемонията, че преди 10 години д-р Токуда е дошъл в България "като един революционер" и философията му е била „Токуда” да е "болница от българи за българи". Стърн отбеляза, че решението на д-р Токуда за следващото десетилетие е било свързано именно с необходимостта от партньор. Той посочи, че през 2015 г. са се обърнали към над 50 оператора на здравни услуги от цял свят и след много дискусии са стигнали до извода, че най-подходящият партньор за тях е турската верига Acibadem. По думите му чрез това сливане болничната група ще продължи да изпълнява своите цели и ангажименти към обществото.

Към момента турската Acibadem обслужва 18 болници и 19 здравни центъра. Тази година веригата отбелязва 25-годишнината от основаването си.

Обучение на здравни специалисти и здравни застраховки

Турският холдинг е собственик и на един от най-добрите университети за здравни специалисти в Истанбул, като така сам обучава персонала си. Притежава и компания за здравни застраховки, както и лаборатория за научни изследвания. лаборатория за научни изследвания в областта на медицината.

Инвеститорът разкри, че има амбицията да навлезе на пазара на здравни застраховки в България. По думите на Айдънлар това може да стане и чрез отделна фирма, но е въпрос на бъдещи преговори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
contra2
преди 7 години
Защо не дойдоха европейците в Б-я да инвестират в здравеопазването, а турците? С този изпробван модел на ислямизация в Египет турците вече си точат ножовете и за Б-я! Ама нашия пръв мъж и правителството са за пребиване! Забравиха се годините и областите с кастрирани бг бебета!! Ето това ви я прехвалената слободия - демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Айде, хаирлия, Братиа! Честито ви евроатлантическо, турско здравеопазване! Както казваше др. Живков, "...догодина и завод за цели проводници...!" - догодина и турско образование, а после ... и турски цели проводници... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още