IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не знае как са определени лимитите за болниците, твърди Емил Райнов

Според зам.-председателя на парламентарната комисия по здравеопазване в НС решението на НЗОК по този въпрос е взето в разрез със закона

16:09 | 27.04.15 г.
Никой не знае как са определени лимитите за болниците, твърди Емил Райнов

Никой не знае как бяха определени лимитите за отделните болници, а министърът на здравеопазването отказва да коментира този въпрос. Това заяви днес във Варна зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване депутатът от БСП д-р Емил Райнов.

Заради наложените на болниците лимити вече се формират листи на чакащи пациенти, потвърди той, цитиран от БТА. И допълни, че хаосът в системата се увеличава, хората са принудени да пътуват, за да намерят болница, която не е свършила лимита си, за да получат лечение.

„Ще стане още по-лошо, ако бъдат приети промените в Закона за здравното осигуряване, които ще наложат и някои от здравноосигурените българи да си доплащат за медицинска помощ“, каза Райнов.

Той напомни, че БСП ще сезира Върховния административен съд заради лимитите на болниците. По думите му решението на НЗОК по този въпрос е взето в разрез със закона и абсолютно непрозрачно.

В онкоболницата във Варна лимитите за април са били изчерпани малко след 15-о число. Това е принудило лекари да отказват химиотерапия на пациенти. През последните дни болницата не може и да осигури обезболяващи лекарства.

За това, че в онкодиспансера във Варна се вият големи опашки, стана ясно още миналата седмица. Причината за опашките са орязаните лимити за лекарства за домашно лечение по линия на НЗОК. В сравнение с предходни години те са намалени с 38%.

Казусът с лимитите е атакуван във ВАС от две неправителствени организации.

В други болници, като тази в Благоевград, са обявили листи за чакащи за следващия месец, а други директно отказват лечение на болните от рак. За това, че болници връщат пациенти заради изчерпани лимити, алармираха и от КНСБ преди дни.

Още в началото на април медици от частни и общински болници протестираха символично срещу новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения. Според нея Здравната каса залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи.

От БЛС предложиха да бъдат освободени 60 млн. лв. от резерва на НЗОК, за да се избегнат по-сериозни финансови проблеми на болниците до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още