IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ отчете намаление на безработицата до 11,4% към юни

На годишна база тя спада с 1,5 процентни пункта, на тримесечна – с 1,6%

16:00 | 14.08.14 г. 5
НСИ отчете намаление на безработицата до 11,4% към юни

Безработицата в България през второто тримесечие на годината е 11,4%, като на годишна база намалява с 1,5 процентни пункта, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Показателят намалява в еднаква степен при мъжете и жените, като коефициентът на безработица достига съответно 12,4% за мъжете и 10,1% за жените.

Спрямо първото тримесечие равнището на безработицата също намалява – през януари-март тя е била 13% по данни на националната статистика, или с 1,6 процентни пункта по-висока.

Данните на статистиката за младежката безработица към юни са позитивни. През второто тримесечие безработицата при младежите до 29 години е 16,8%, или с 4,6 процентни пункта по-малка в сравнение с година по-рано.

Тревожни остават обаче данните за броя на продължително безработните (от една или повече години). Към юни такива са 222,2 хиляди души, или 58,2%, като в сравнение с второто тримесечие на предходната година делът им е по-висок с 2,4 процентни пункта, но е по-нисък на тримесечна база (за януари-март делът им е 58,8%).

Общият брой на безработните към юни е 381,8 хил., което е намаление спрямо първото тримесечие – тогава те са били 433 хиляди души. От общия брой безработни обаче едва 14,2% търсят първа работа.

За посочения период април-юни 2014 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 2,9 милиона души, а относителният им дял от населението на същата възраст – 47,9%. На годишна база относителният дял на заетите лица се увеличава с 0,9 процентни пункта.

В сектора на услугите работят най-голяма част от заетите - 62,6%, в индустрията - 29,9%, а в селското, горското и рибното стопанство - 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Какво много бе, тъпчо:) и ти си *** на вожда:) Ако искаш да ми кажеш, че не е вярно-дай ми линк където си критикувал Неговото правителство или Неговата личност:) ти ме помисли, че съм на твоето ниво май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Ни позна тоз път. Моля те стига. Прекалявате. Лъкито се затри, Мави-то му приглася до де го няма, са и ти много, сте ми вече. Вижте реално обстановката в държавата, моля ви. В "посткризисни" времена трябва да показваме в пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ама ти и сега искаш да ми го кажеш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
milioner4e
преди 9 години
ЕЕеее календаре, ***, абониран ли си за да пишеш медени слова за Ореха, че се си и първи майка му стара. Как ме изпревари. Тъкмо щях да се представя и аз за преживял катарзис червен мутро-бароков престъпник с свински изражения и да кажа колко бе готино при Ореха. Начи глей са да ти кажа кво ми казваш. Се едно ей сега като дойде зимата безработицата да си стане нормалната за страната от сорта 12,5% до 13% и другото лято пак да стане 11,5% по време на летния сезон и аз да ти кажа "Баце Бойчето е най-великия премиер живял до сега."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
е...сега тука ще цъфнат едни коментари колко било зле при Орешака...ум да ти зайде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още