IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ потвърди приноса на потреблението за ръста на БВП през първото тримесечие

Сред секторите с основна роля са финанси и застраховане, търговия, транспорт, туризъм и промишленост

12:23 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Националният статистически институт (НСИ) потвърди икономическия растеж, който България записа през първото тримесечие на 2016 г. Крайното потребление е с основна роля за прираста на икономиката, макар с по-малък принос в сравнение с експресните оценки, а водещи сред секторите са финанси и застраховане, търговия, транспорт, туризъм и промишленост.

В периода януари-март българската икономика нараства с 0,7% на тримесечна и 2,9% на годишна база, сочат предварителните сезонно изгладени данни на националната статистика. Темпото на годишна база е по-бавно от записания през 2015 г. ръст от 3%.

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 18,514 млрд. лв. по текущи цени, което прави по 2 589 лв. на глава от населението. Преизчислен в евро, БВП е 9,466 млрд. евро, като на човек от населението се падат 1 324 евро. В долари сметките са 10,437 млрд. долара и средно 1 459 долара на глава от населението.

По текущи цени създадената през периода от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност нараства с 1% на тримесечна и с 2,6% на годишна база до 15,852 млрд. лв. Темпото е по-бързо спрямо отчетените 0,6% на тримесечна и 1,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2015 г.

За крайно потребление през първото тримесечие на 2016 г. се изразходват 82,5% от произведения БВП. Инвестициите, или т.нар.бруто образуване в основен капитал, формират 16,3% от него. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително след отрицателен принос на вноса и задържане на износа.

С основна роля за растежа през първата четвърт на годината е крайното потребление, макар че НСИ ревизира леко надолу данните в сравнение с експресните си оценки. По последни данни крайното потребление се повишава с 0,4% на тримесечна и с 2,1% на годишна база спрямо предишните 0,5% и 2,4%, съответно.

Основна роля за ръста на крайното потребление има индивидуалното потребление, което се повишава с 1,2% спрямо последните три месеца на 2015 г. и с 3,7% в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Показателят дава представа най-вече за потреблението на домакинствата.

Колективното потребление от своя страна намалява с 2,4% на тримесечна и с 4,4% на годишна база след спад от 1,1% на тримесечна основа през четвъртото тримесечие на предходната година и нулево изменение в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г.

Инвестициите на компаниите намаляват с 3,5% на тримесечна и с 3,9% на годишна основа, с което данните на годишна база се потвърждават.

Според данните на НСИ износът на стоки и услуги не бележи изменение спрямо предходното тримесечие, докато вносът намалява с 1,2%. На годишна база експортът забавя темпото на прираст спрямо предходните 6,1%, а импортът е надолу с 1,3% при ръст от 4,1% на годишна база в периода октомври-декември 2015 г.

По сектори с най-съществен принос за икономическия ръст през първото тримесечие на 2016 г. са услугите и промишлеността.

Създадената от финансовия и застрахователния сектор брутна добавена стойност е нагоре с 3,4% на тримесечна база и с 6,9% на годишна основа.

Професионалните дейности, научните изследвания, административните и спомагателни дейности допринасят с 6,2% годишен ръст и тримесечен такъв от 3 на сто.

При търговията, транспорта, логистиката, хотелиерството и ресторантьорството прирастът е от 1,8% на тримесечна и от 5% на годишна база.

От своя страна промишлеността бележи 1,4% тримесечно повишение и годишно такова от 4,8%.

Спрямо четвъртото тримесечие селското стопанство увеличава активността си с 2,4%, но на годишна база няма промяна.

Сектор култура и спорт създава 2% повече брутна добавена стойност спрямо последната четвърт на миналата година и с 3,1% повече в сравнение с първото тримесечие на 2015 г.

Спад бележи само строителството – от 2,6% на тримесечна и 1,7% на годишна база, а при операциите с недвижими имоти има забавяне на ръста до 1,1% на годишна база и липса на спад на тримесечна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още