IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща лечението с радиохирургия и без договор с болниците

Клиниките с радиохирургия ще сключат анекси към договорите си, за да получат парите за процедурите от Касата

16:50 | 06.01.16 г.
НЗОК ще плаща лечението с радиохирургия и без договор с болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща процедурите с новите апарати за радиохирургия, въпреки че все още няма сключен договор за тази дейност с нито една болница. Нито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й, увериха от Здравната каса.

По-рано бе анонсирано, че към момента нито една болница, която разполага с апаратура за радиохирургия, няма договор с фонда за тази дейност, което би наложило пациентите да заплащат за процедурите.

Причината за липсата на нови договори с лечебните заведения е, че тази година те ще бъдат сключвани от 1 април с влизането в сила на Националния рамков договор, по който се очаква да започнат преговори. 

Пациентите няма да заплащат процедурите с новите апарати за радиохирургия, тъй като алгоритъмът и цената на тези клинични пътеки са договорени между здравния фонд и БЛС още през 2015 г., напомнят от Касата.

Освен това директорите на районните здравноосигурителни каси ще сключат допълнителни споразумения с лечебните заведения за болнична медицинска помощ, които отговарят на общите и специални изисквания за изпълнение на тези клинични пътеки. Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 1 януари 2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията, уточняват от НЗОК.

Лечебните заведения, които разполагат с апаратура за радиохирургия, са: „Св. Георги“ в Пловдив, „Св. Марина“ във Варна, „Георги Странски“ в Плевен, както и столичните „Св. Иван Рилски“, СБАЛО, Сити Клиник, Александровска болница и „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Апаратурата в някои от клиниките е съвсем нова, тя бе открита в последните дни на миналата година и работата с нея ще започне най-рано през април. Извършената дейност към момента остава за сметка на болницата, но от лечебните заведения очакват парите по пътеките от Касата след подписване на анексите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още