IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обща структура обединява спешните центрове в столицата и Софийска област

Обединението ще осигури с 30% повече екипи, които да обслужват живеещите в областта

15:56 | 19.08.15 г.
Обща структура обединява спешните центрове в столицата и Софийска област

Спешните медицински центрове в София-град и Софийска област ще бъдат обединени в една обща структура. Това съобщи здравният министър Петър Москов на брифинг за журналисти.

Обединението на центровете ще осигури с 30% повече екипи, които да обслужват живеещите в София област. Ръководител на новото звено ще бъде д-р Георги Гелев, който в момента ръководи спешния център в столицата. „Аз разчитам на директора на бъдещето общо ЦСМП да оправи това. Ако д-р Гелев не може да се справи с това, ще бъде назначен друг, който да се справи“, заяви здравният министър.

Очаква се сливането на двата спешни медицински центъра да оптимизира разходите и администрацията. Фактическото сливане трябва да стане с решение на Министерския съвет.

Шестимата лекари и 12-те медицински сестри, които сега работят в координационния център за Софийска област, ще работят в линейките след сливането на центровете, обясни Москов, цитиран от БТА.

Филиалите за спешна помощ в Софийска област ще се запазят и ще бъдат допълнително оборудвани.

Москов допълни, че има съмнения за начините, по които до момента са извършвани ремонтите на линейките в Софийска област. Той увери, че за предстоящите 4 години линейките в областта ще се увеличат.

Промените, предвиждащи обединението на центровете за спешната помощ в София – град и Софийска област, са публикувани за обсъждане на сайта на министерството. В мотивите за промяната се посочва, че липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържането на два самостоятелни центъра за спешна помощ.

Очаква се обединението да подобри качеството и бързината на предлаганата услуга с използването на общи комуникации и по-рационално управление на екипите, пише още в мотивите.

Според Петър Москов голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебните заведения в столицата, което води до продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места.

Сливането се прави и заради дублирането на медицински и административен персонал.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още