IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обстановката в страната след обилния снеговалеж се нормализира

Всички магистрали са отворени за всички превозни средства, заяви Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“

10:27 | 26.10.14 г.
Обстановката в страната след обилния снеговалеж се нормализира

Обстановка в страната след обилния снеговалеж и поройните дъждове постепенно се нормализира, съобщи БНР.

В Ловешка област все още има населени места без ток, заради прекъснати електропроводи от обилния и мокър сняг, който вали и в момента.

Продължава наблюдението на водоемите в Бургаска област, където в сила е обявеното бедствено положение.

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание, съобразена скорост и с подходящи за сезона гуми. Нормализира се обстановката в Хасково след вчерашното наводнение, когато река Хасковска излезе от коритото си и заля крайречните квартали. 53-ма са евакуираните, около 100 сгради са пострадали.

В 13 области за днес е обявен предупредителен жълт код за опасност от обилни валежи от сняг, дъжд и силен вятър.

Невредим е открит Григор Григоров от рибарското селище "Ченгене скеле", който бе обявен за издирване, съобщи Георги Гатев от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той даде обобщена информация за обстановката в страната. "Основно усилията бяха насочени към подпомагане на хората, които са останали по пътищата. В областите Хасково и Бургас, където има обилни дъждове са отводнявани къщи и са евакуирани хора. Към момента обстановката върви към подобряване, като усилията са насочени в прочистване на пътищата от паднали дървета. Основно районите, в които се работи са София, велико Търново, Габрово, Ловеч. В районите Бургас, Хасково и Пловдив усилията са насочени към отводняване на залети къщи и инфраструктура следствие на придошли води», каза Гатев.

Овладяно е положението на територията на община Бургас, каза Димитър Николов, кмет на община Бургас за Фокус. „Всички участъци, които бяха затворени, вече са отворени и са проходими. Започваме и почистване”, каза той.

Димитър Николов посочи, че започват и подробно описване на всички щети на територията на общината. „Всички, които са имали нужда от подслон, са настанени в социалните домове на града”, обясни той и добави, че издирванията на хора са прекратени. „Започваме възстановяване на инфраструктурата, какво и възстановяване на електрозахранването, където е спряно на няколко населени места. Имам достатъчно техника и започваме постепенното възстановяване”, допълни Николов.

По-рано бе съобщено, че 39-годишна жена е загинала в землището на бургаското село Росен. По първоначални данни жената е пътувала с автомобил снощи заедно със съпруга си. Приливна вълна е завлякла автомобила.

Всички магистрали са отворени за всички превозни средства. Това заяви инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), цитиран от Фокус. "Нашите екипи са по места. Ако има изненади по отношение на времето, са готови да реагират веднага”, увери инж. Лазаров.

Той уточни, че обстановката в страната се облекчава, но остава затворен прохода „Шипка”, където има много паднали дървета и тяхното отстраняване продължава. „Същото се случва и на пътя от Самоков към София, който също е затворен за всички превозни средства. Там сме посочили дублиращ маршрут през Ярема и Бистрица към София”, обясни той.

„Призовавам шофьорите да карат внимателно, да се съобразяват със зимните условия. Ако не е наложително, да се въздържат от пътуване. Ако е неизбежно пътуването, все пак да тръгват с пълен резервоар, зареден телефон, топли дрехи и храна”, посочи инж. Лазаров. И призова и гражданите, които имат проблеми, да се обаждат на дежурния телефон на АПИ - 0700/ 130 20, а тези, които използват смарт телефони могат да видят на сайта на агенцията актуална информация за пътищата в страната, която се качва на всеки час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още