IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се заплатите на учителите да бъдат повишени с 10% през 2017 г.*

Време е да управляваме образованието като инвестиция, заяви президентът Росен Плевнелиев

12:42 | 19.06.16 г. 3
<p>
	12 000 учители обсъждат реформата на образованието в зала &quot;Арена Армеец&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

12 000 учители обсъждат реформата на образованието в зала "Арена Армеец". Снимка: БТА

Заплатите на всички учители може да бъдат повишени с 10% от 1 януари 2017 година, заяви министърът на образованието Меглена Кунева на започналия учителски събор в зала „Арена Армеец“, цитирана от БНР. Учители от цялата страна се събраха, за да обсъдят проблемите в образованието и как да се повиши доверието към професията им.

„След приключването на днешния Национален учителски събор ще се подпише колективният трудов договор в средното образование, според който всички ще работим за 10-процентно увеличение на работните заплати на учителите, считано от 1 януари 2017 г.“, каза вицепремиерът, цитирана от БТА.

От 1 август 2016 г. се предвижда обезщетението при пенсиониране да се увеличи на 10 работни заплати, а от 1 януари 2017 г. - на десет заплати и половина. Това увеличение е над определеното в новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август тази година, уточни Кунева.

Не вярваме в реформите без пари, разходите за образование са инвестиция, заяви тя.

„Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите. Време е да започнем да управляваме образованието като инвестиция. Да влагаме усилия и средства, но и стриктно да контролираме ефективността и резултатите“, каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на събора, предаде БТА.

Българското образование се намира в преломен момент, в ход е чаканата от години реформа, която трябва да реши натрупали се проблеми, да отвори нова възможност за българските деца, но и за икономиката и за обществото като цяло, посочи държавният глава. 

Той каза още, че в центъра на образователната реформа са поставени децата, но промяната е невъзможна без учителите. "Без вашите усилия новият закон за училищното образование ще остане просто лист хартия и едно добро намерение на Народното събрание" - с тези думи се обърна към събраните над 12 000 учители в залата президентът.

Ключовият фактор за качествено образование е добре подготвеният, мотивиран и постоянно развиващ се учител, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“. Тя допълни, че българските учители са 90 000, а реформата трябва да е насочена към мотивацията, кариерното развитие и квалификацията им.

*Новината е допълнена в 13.27 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Ще ви купят колело, ама друг път....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Alx
преди 7 години
Една държава без работеща образователна система, и без функциониращо правораздаване се превръща в това което днес е България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Учителите да се готвят за 2-3 % - за справка увеличение на заплатите в спешната помощ . :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още