IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията при доплащането на лекарствата се отлагат за началото на 2017 г.

Здравното министерство дава още време на аптеките да реализират заредените лекарства по старите правила

10:39 | 17.08.16 г.
Ограниченията при доплащането на лекарствата се отлагат за началото на 2017 г.

Въвеждането на ограничение на цените, които пациентите ще доплащат за лекарства, отново се отлага. Новите правила трябваше да влязат в сила от 1 септември. Министерството на здравеопазването предлага новите изисквания да започнат да се прилагат от 1 януари 2017 г.

Това се вижда от нов проект за промени в наредбата за регулиране на цените на лекарствата, публикуван за обсъждане на сайта на ведомството.

В края на 2015 г. министерството предложи пациентите да доплащат за лекарства, частично реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), максимум до 60% от цената на най-евтиното лекарство в дадена терапевтична група.

В момента от всички лекарства под едно международно непатентно наименование Здравната каса плаща изцяло само най-евтиното. Ако на пациента е изписано по-скъпо, той си доплаща за него.

Текстовете на практика механично ограничават цените на самите медикаменти, без да увеличават дела на Касата от цената на лекарствата. Предложението срещна съпротивата и на фармацевтичните компании, и на пациентски организации заради опасения, че това ще доведе до масова промяна на лечението на пациенти, което в някои случаи може да се окаже и фатално, както и до изтегляне на лекарства от пазара.

Прилагането на новите изисквания за доплащането на лекарствата вече беше отложено веднъж, защото аптеките са заредени с медикаменти, които трябва да продадат по старите правила. Отделно Министерството на здравеопазването призна, че има нужда от време за пренастройване на аптечния софтуер.

В мотивите си за поредното отлагане на текстовете от наредбата здравният министър отново посочва, както и предишния път, „необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още