IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на доплащане за лекарство от пациента се въвежда от 1 септември

Дава се технологично време да бъде приспособен аптечният софтуер към новите изисквания, реши МС

15:27 | 17.02.16 г.
Таванът на доплащане за лекарство от пациента се въвежда от 1 септември

От 1 септември, вместо от 16 февруари 2016 г., ще влязат в сила одобрените миналата година промени в Наредбата за условията и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, реши кабинетът.

Анализите от началото на тази година са показали допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, уточняват от пресслужбата на правителството.

Целта е да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти.

Необходимо е допълнително технологично време да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новите изисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националната здравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарствените продукти. Необходим е и по-дълъг период на операторите в здравната система да реализират по досегашния ред лекарствените продукти, закупени по досегашните правила, за формиране на размера на доплащането им от пациентите, посочва се в мотивите на МС.

Промените в наредбата за цените на лекарствата предвиждат пациентите да не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент, с който се лекуват.

Промяната трябваше да влезе в сила от 16 февруари. Мярката е част от промените в реимбурсната политика на Здравната каса, като с нея се цели намаляване на дела на доплащането от страна на пациентите. 

Пациентските организации обаче определиха новата наредба като ограничаване на правото на достъп до определени медикаменти и поискаха нейното преразглеждане.

Пациенти алармираха за опасност Здравната каса да покрива само най-евтините лекарства от всяка група, което здравното министерство опроверга.

Според фармацевти промяната ще засегне 1/3 от медикаментите, които Здравната каса изплаща частично - 593 препарата за най-масовите заболявания могат да изчезнат от аптеките. 

Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя указания за аптекарите за случаите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента, който ползват и който не се поема от Здравната каса.

Пациентските организации и фармацевтите пък предлагат пациентите да попълват специална декларация, с която да се съгласят да доплащат повече, но да не сменят терапията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още