IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенков: Няма опасност НЗОК да покрива само най-евтините лекарства от група

Работна група към здравното министерство подготвя указания за аптекарите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента

11:16 | 14.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Пенков: Няма опасност НЗОК да покрива само най-евтините лекарства от група

Няма опасност Здравната каса да покрива само най-евтините лекарства от всяка група. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Той обясни, че работна група към здравното министерство подготвя указания за аптекарите за случаите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента, който ползват и който не се поема от Здравната каса.

Припомняме, че новата наредба за цените на лекарствата налага пациентите да не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент, с който се лекуват.

Промяната трябва да влезе в сила от 16 февруари.

Пациентските организации обаче определиха новата наредба като ограничаване правото на достъп до определени медикаменти и поискаха нейното преразглеждане.

Препаратите, които се очаква да бъдат засегнати от тази разпоредба, са 583. 40% от тях са основно лекарства, които касаят кардиологични заболявания, но почти всички лекарства не са сами в група и имат алтернатива, посочи Пенков.

Заместник-министърът на здравеопазването декларира, че са осигурени парите за реимбурсация на клиничната пътека за радиохирургия в четирите болници в страната, които очакват разрешителни за дейността си. 

„Тя отдавна има финансиране, още през 2015-а беше предвидено. Радвам се, че имаме вече три апарата, които могат да правят радиохирургия, има и един кибернож в Пловдив, така че хората ще имат най-после достъп до подходящо лечение, за да не ходят навън и да се чудят къде да го получават”, коментира Пенков.

Засега купената миналата година апаратура за онкоболните работи с договор със Здравната каса само в университетската болница "Свети Иван Рилски" в София. Другите четири места би трябвало да получат съответните разрешителни.

Пенков не очаква трусове в системата на болничната помощ заради неразплащането на надличитната дейност, която е натрупана от клиниките през миналата година.

Относно въвеждането на пръстовия идентификатор за аптеки и болници Пенков каза, че ще бъдат взети максимално строги мерки да не се злоупотребява с получената лична информация, която ще се събира в здравното досие на пациента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още