IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново взрив в цех за боеприпаси в с. Иганово *

Този път пожар е избухнал в производствен цех на ВМЗ Сопот за термоглави

08:37 | 14.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отново взрив в цех за боеприпаси в с. Иганово *

Нови взривове уплашиха жителите на село Иганово, когато рано тази сутрин, малко след 07:00 часа са се чули няколко гърмежи, което е паникьосало хората, съобщава Нова тв.

От МВР потвърждават за взривовете, като няма данни за пострадали и жертви. „Гърмежи и пушек се виждат и чуват от производствен цех на ВМЗ Сопот за термоглави“, съобщи пред Фокус говорителят на Пожарната в Пловдив Цвятко Дешев. Три екипа на пожарната са вече на място, на 2 км разстояние от цеха.

Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". В момента складовете са затворени и в тях не се допускат работници, тъй като тече разследване на предишния взрив. 

Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района. Вече са изпратени и автобуси, които да евакуират хората при нужда.

Пред bTV икономическият министър  Божидар Лукарски обяви, че е взривена продукцията, която е причинила и предишния взрив в Иганово.

"Това, което ми прави впечатление е, че взрива става в същия ден, в който завода трябва да започне работа", каза още той.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов коментира, че втори инцидент в завода е съмнителен, но допълни, че не трябва да се изключва взрива да не е инцидент.

Междувременно кметът на Иганова Стефан Данчев обяви, че близо 60 души от село Иганово са евакуирани, а останалите отказват. Автобусите са изпратени от Карлово.

Припомняме, че на 21 март взрив от складовете във ВМЗ-Сопот изпочупи прозорци на къщи в Иганово, а над 250 души бяха евакуирани. Тогава министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че това са неуправляеми заряди, които гърмят ефектно.

Това е втора авария в село Иганово в рамките на по-малко от месец, а преди няколко месеца се взриви и част от бившия завод за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом.

Трагедията на 1 октомври отне живота на 15 души. През август миналата година няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, а през 2012 година взривове избухнаха в частни складове край Петолъчката, които отнеха живота на трима души.

*Актуализирано в 8,45 часа

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
България вече е умиращ колониален бантустан и няма необходимите условия да се занимава с военни дейности и производства! Ядрени електроцентрали, собствена енергийна инфраструктура, военни заводи, национална сигурност, образование, здравеопазване, социална сигурност... това за България вече са комунистически отживелици ... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Не знам защо се е самогръмнал тоя склад, най вероятно се укрива някаква самоизнесла се стока нанякъде. Когато ГРОБ са на власт много само- почват да стават, самоизчезват камиони с цигари, самозапалват се хора, самоскачат от мостове и балкони, само прокуратурата не се самосезира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ert
преди 9 години
Каза се, че пак същата стока се е самовзривила, дали не е проблем с качеството и надеждността на стоката? Ако това беше станало не в склада, а на път, тогава какво щеше да се прави? Май трябва да направят проверка на надеждността на стоката за да не стане инцидент при транспорта после, че ще има да се съчиняват терористични истории :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
87
преди 9 години
И какво като днес е първия работен ден? Предния път не беше.Лукарски явно се опитва да потулва нещата с някакви неясни предположения. Истината най-вероятно е тривиална, липса на техника и контрол, тук при нас труда е на безценица, живота на хората е ефтин, а техниката струва пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още