IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 30 млн. лева за нови детски градини

С предоставените средства от бюджета се осигурява 15% от недостига на места, каза Симеон Дянков

12:53 | 23.01.13 г.
Отпускат 30 млн. лева за нови детски градини

Правителството предостави на общините Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Столична община и Стара Загора 30 млн. лв. от централния бюджет за основен ремонт и изграждане на нови детски ясли и градини, съобщиха от правителствената пресслужба.

С тези средства се цели преодоляване на проблемите в общини с недостиг на свободни места в детските заведения във връзка с въвеждането на задължителното обучение на пет- и шестгодишните деца.

"С предоставените средства от централния бюджет се осигурява 15% от недостига на места, или общо нови 2 100 места в детските градини и детските ясли", коментира министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от агенция „Фокус“.

По негови думи допълнителни средства по това перо ще бъдат заложени и в бюджета за 2014 г.

„Изчислили сме, че ако за четири поредни години бюджетът на държавата дава допълнително над финансирането от общините, то ще изчезне напълно дефицита на места в детски ясли и детски градини, който всяка година се появява в големите градове”, каза Дянков.

Разпратени са писма и към кметовете на други населени места, за да се установи какви са нуждите от нови детски ясли и детски градини, посочи финансовият министър.

В Столична община ще бъдат изградени осем нови детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още