IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца

Ако семейството избере детето да не ходи на детска градина, трябва да го обяви в районното детско заведение или в общината, реши окончателно парламентът

12:26 | 18.01.13 г. 1
Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца

От четиригодишна възраст децата задължително ще посещават детска градина. Това реши окончателно парламентът след тридневни дебати.

Текстът от Закона за училищното и предучилищно образование беше приет с гласовете на ГЕРБ, Атака и четирима независими депутати. Против бяха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, съобщи БТА.

Предучилищното образование ще е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, записано е в закона.

Училищното образоване ще е задължително до навършване на 16-годишна възраст, гласува още парламентът. Децата ще тръгват на училище на 7 години, а по преценка на родителя - и на 6 години.

Ако семейството избере детето да не ходи на детска градина, трябва да го обяви в районното детско заведение или в общината. Тази регистрация ще се подновява всяка година, а социалните служби ще следят дали родителите се грижат за наследниците си.

Ще има и специална програма с посочени умения, които трябва да имат децата в края на всяка група от детската градина, която ще се разпише в наредба на министерството на образованието.

След гласуването стана ясно, че още днес "Синята коалиция" и представители на родителски организации ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текста от закона, с който се задължават децата на 4 години да ходят на детска градина.

Над 220 родители до момента са се подписали под искането за президентското вето и са категорично срещу задължителната забавачка.

Надяваме се президентът Плевнелиев, който наложи вето върху няколко закона до момента, вслушвайки се в разумните аргументи, да се намеси и да не позволи тази сериозна политическа грешка да влезе в закон, обясни Мартин Димитров. Според "Синята коалиция" с приетата разпоредба се отнема право на родителите и се дава на администрацията.

„Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни. Чрез задължителното образование от 4 годишна възраст Министерство на образованието се нагърбва да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета”, коментираха родители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Дали ще въведат някакъв лимит за теглото на раничките на 4-годишните, поне до към 5 кила, защото по наблюдения на 7-8 годишните комшийски деца, посещаващи едно от елитните училища в квартала, техните раници са около и над 10 кг.Откачена работа! Направо да прибират дечовците от родилното за клетъчно отглеждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още