IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 500 млн. лв. са усвоените пари от ЕС за образование у нас

Учителските заплати може да бъдат повишени от следващата година, посочи министърът на образованието Сергей Игнатов

13:47 | 03.09.12 г.
Над 500 млн. лв. са усвоените пари от ЕС за образование у нас

Над 0,5 млрд. лв. са усвоените европейски средства за образование у нас от началото на годината, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов по време на посещението си във Варна, предаде БТА.

Игнатов посети морския град, където министерството на образованието съвместно с Европейския съвет за научни изследвания провеждат информационни дни за възможностите за участие в конкурсите на специфичната програма
"Идеи".

Ресорният министър припомни, че по оперативна програма "Регионално развитие" за изграждане на детски градини и ясли са влезли 190 млн. лева.

Други 75 млн. лв. са предназначени за квалификация на учителите. Други 100 млн. лв. са получени по програмата "Успех", обясни министърът. За средищните училища пък допълнителните средства са в размер на 180 млн. лв. Така общата стойност на получените европейски средства е над 0,5 млрд. лв., уточни Игантов.

По повод заплатите на учителите министърът коментира, че в момента се водят преговори със синдикатите се очаква учителските заплати да бъдат повишени от 2013 г.

По думите му в момента средната заплата в училищата е 730 лв., но има места, където учителите взимат над 1000 лева. Ресорният министър на образованието препоръча учителите да бъдат по-активни, защото имат възможности за увеличение на доходите си. Като пример той посочи програмата "Успех", както и участието в различни ученически практики. Във връзка с нея Игантов припомни, че всеки учител, който дава извънкласни занимания, ще получава за тях по 12 лв. на час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още