IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Овергаз" е предприел стъпки за разделяне с "Газпром" от 2014 г.

Компанията не е получила официално съобщение за спирането на доставките на природен газ от Русия

18:20 | 07.01.16 г.
"Овергаз" е предприел стъпки за разделяне с "Газпром" от 2014 г.

Разговорите за разделянето на "Овергаз" и "Газпром" са започнали още през 2014 г., а на 2 декември 2015 г., а начините и сроковете за това са били описани в подписана от акционерите в "Овергаз" пътна карта.

Това съобщи в ефира на bTV зам.-директорът на "Овергаз" Светослав Иванов.

В коментар за ситуацията около спрените доставки за компанията от страна на "Газпром Експорт" той заяви, че "излишно се вдига шум" около казуса в обществото. Според него "Овергаз" изпълнява своите задължения и доставя газ на своите клиенти чрез обществения доставчик "Булгаргаз".

На тази база и Иванов заяви, че няма основания за отнемане на лиценза на "Овергаз". Вчера енергийният регулатор съобщи, че започва проверка на компанията - и по отношение на изпълнението на лицензионните задължения, и по отношение на финансовото й състояние.

Зам.-директорът на "Овергаз" е разговарял с представителите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но експерти на енергийния регулатор не са поискали допълнителни данни и документи от компанията във връзка с обявената вече проверка.

Иванов беше категоричен още, че "Овергаз" няма неизплатени фактурирани задължения. Според него следващата седмица, когато приключат празниците в Русия, ще има повече яснота около казуса.

Досега компанията не е получавала официално съобщение за спирането на доставките, а документите, които бяха публично показани, са от диспечерския център на "Газпром Експорт". В тях действително не фигурират доставки за "Овергаз", но и тези документи не са официални, смята Иванов.

От страна на "Овергаз" няма неизпълнение на задълженията по договора с "Газпром Експорт" - платени са всички фактурирани задължения, а в средата на ноември са направени заявките за доставки на газ през цялата 2016 г. В началото на декември е била открита банкова гаранция за плащане на доставките, както е описано в договора между двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още