IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EurActiv: "Овергаз" очаква реакция на ЕК за спрените доставки на газ

Спирането на газа е политическо мотивирано решение, свъзано с реанимацията на "Южен поток", смята Сашо Дончев

13:46 | 06.01.16 г. 1
EurActiv: "Овергаз" очаква реакция на ЕК за спрените доставки на газ

Бизнесменът Сашо Дончев е уведомил Европейската комисия за плановете на "Газпром Експорт" да спре доставките на природен газ за "Овергаз" от 1 януари 2016 година в разрез с договорите, които са в сила до края на 2017 година. Това съобщава EurActiv.

Писмото е изпратено още на 23 декември 2015 година след разговор на Дончев със зам.-директора на "Газпром" Александър Медведев. "Всяко прекратяване на доставките от страна на "Газпром Експорт", дори и за кратък период, по всяка вероятност ще доведе до постоянното изместване на "Овергаз" като единствения останал конкурент в България", е написал българският бизнесмен до Брюксел.

Според него това е политически мотивирана атака срещу "Овергаз", свързана с целите на Русия да реанимира "Южен поток" на фона на обтегнатите отношения между Русия и Турция.

EurActiv коментира и сложните взаимоотношения между "Овергаз" и държавните газови компании. През 2010 година "Булгартрансгаз", която е оператор на газовата мрежа у нас, е ограничила достъпа на частното дружество до съоръженията си. След намеса на ЕК "Овергаз" е успяла да възстанови бизнеса си с газовите доставки, посочва още изданието.

Дончев изпраща и второ писмо до ЕК - на 30 декември, с молба Брюксел да разгледа казуса със спрените доставки на природен газ.

Самият бизнесмен коментира пред EurActiv, че е в процес раздяла между "Овергаз" и "Газпром". Той посочва, че в последните години няма редовни заседания на борда на директорите и съответно не се актуализира инвестиционната програма, нито се обсъждат нови продукти за пазара.

"Невъзможно е да се работи така", обяснява той и допълва, че "Газпром" няма интерес по отношение на дистрибуционния бизнес.

За възраждането на два руски проекта заговори преди дни и бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. Освен "Южен поток", той очаква Москва да се опита да съживи и плановете за петролопровода "Бургас - Александруполис". Според него със спирането на доставките за "Овергаз" "Газпром" се опитва да запази пазарния си дял в България.

В момента "Булгаргаз" е единственият доставчик на газ в България, а "това не може да бъде нищо друго, освен трансфер на монопол отвън, от Русия, в страната", каза още Василев в свой коментар по казуса, направен преди дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Агент Щирлиц подава жалва до оберщурманфюрера срещу руския си началник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още