IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР проверява как "Овергаз" изпълнява лицензионните си задължения

Енергийният регулатор е изслушал представители на частната фирма и на "Булгаргаз" във връзка със спрените газови доставки

12:09 | 06.01.16 г.
КЕВР проверява как "Овергаз" изпълнява лицензионните си задължения

Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на „Овергаз Мрежи“, съобщиха от енергийния регулатор. Причината за това е кризата със спрените газови доставки от страна на "Газпром Експорт" към българската компания.

"В случай на възникнала необходимост Комисията за енергийно и водно регулиране има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателств, в рамките на своята компетентност", е посочено още в съобщението на регулатора.

КЕВР следи развитието на възникналата в края на миналата година ситуация. Още в първите работни дни регулаторът е изслушал представители на "Овергаз Мрежи" и "Булгаргаз", които са дали подробности около постигнатата договорка, която гарантира непрекъснатост на газовите доставки за клиентите на частното дружество.

Припомняме, че от 1 януари 2016 година "Газпром Експорт", която е дъщерно дружество на "Газпром", спря доставките за "Овергаз".

Според представени в публичното пространство документи няма заявки за природен газ от страна на българското дружество от 1 януари 2016 година. Съобщението на "Газпром експорт" е, че трябва да бъдат изяснени "търговски въпроси, натрупани в годините". От "Овергаз" пък заявяват, че нямат задължения към руската компания и изпълняват задълженията си по договорите.

"Газпром" всъщност притежава дял от 50% от капитала на "Овергаз". Затова и веднага се появиха спекулациите, че с тези действия "Газпром" ще се опита да придобие изцяло българското дружество

"Булгаргаз" в качеството си на обществен доставчик в момента осигурява природен газ и за клиентите на "Овергаз". Компанията има 55 хил. битови абонати и към 3 хил. стопански клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още