IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преекспонирана ли беше кризата с доставките за "Овергаз"?

Газовите връзки със съседни държави няма да помогнат за диверсификация на доставките, убеден е бившият зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев

18:08 | 05.01.16 г.
Преекспонирана ли беше кризата с доставките за "Овергаз"?

Кризата с газовите доставки за "Овергаз" се преекспонира, смята бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев. Пред bTV той уточни, че спорът е между две търговски компании, а според Закона за енергетиката домакинствата са защитени потребители и при проблем с доставките общественият доставчик "Булгаргаз" трябва да осигури нужната суровина.

Според бившия директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков обаче криза наистина е имало, защото със спирането на доставките за частната компания от "Газпром Експорт" в системата се е получил търговски дисбаланс, което е предпоставка за неизпълнение на доставките на синьо гориво в страната.

Темелков посочи още, че "Булгаргаз" действително е обществен доставчик, но покриването на доставките за защитените потребители става по определен ред и условия. В извънредна ситуация никой не би гледал сроковете, коментира от своя страна Куюмджиев.

Според него не е имало никакви предпоставки за свалянето на правителството при спирането на газовите доставки от "Газпром Експорт", каквито опасения имаше премиерът Бойко Борисов.

Темелков пък посочи, че има още факти, на които не се обръща внимание в този казус. Един от тях е твърдението на "Овергаз", че не дължи суми на "Газпром", но въпреки това доставките са прекратени.

Явор Куюмджиев смята още, че интерконекторите със съседните държави нямат отношение към газовата диверсификация на страната. Близките източници на газ са Русия, Каспийско море и Северна Африка. Вариант за пренос на газа от Каспийско море е бил проектът Nabucco, но Европейският съюз го е спрял и е насочил потока от находището "Шах Дениз" II по TANAP и TAP, тоест заобикаляйки България.

С газовата връзка с Гърция България ще може да получава газ от Каспийско море, но се оказва, че находището няма да може да задоволи нуждите на всички по пътя и за България няма предвидени количества, каза още бившият зам.-енергиен министър. Той допълни, че при това положение няма никакви основания за изграждането на газов хъб в България.

Темелков обаче защити проекта на правителството и посочи, че политиката ни трябва да бъде адекватна на планираните инфраструктурни проекти около нас.

Явор Куюмджиев посочи още, че сегашното правителство не работи правилно по отношение на диверсификацията на газовите доставки за страната. Той посочи за пример Гърция, която няма същия географски потенциал, но има три източника на газ - от Азербайджан по турската газопреносна мрежа (650 млн. куб. метра годишно), от Русия и втечнен газ.

Темелков обаче го контрира, че доставките за Гърция от Азербайджан не са постоянни и не задоволяват потреблението на страната. "Това не е сигурност на доставките", категоричен беше бившият директор на "Булгартрансгаз".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още