IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за доставките на природен газ в България

Според енергиен експерт „Газпром“ се опитва да запази пазарните си дялове навсякъде в Европа и това е целта на спрените доставки за „Овергаз“

10:48 | 04.01.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2016 година започна с голям скандал в енергетиката– доставките на природен газ от „Газпром“ към „Овергаз“ бяха прекратени. Така в момента общественият доставчик „Булгаргаз“ е единственият търговец на газ на територията на страната.

„Овергаз“ ползва около 10% от доставките на газ от „Газпром“ за България. Годишно страната ни получава малко под 3 млрд. куб. метра суровина от руската компания.

Представители на различни държавни институции у нас, включително и премиерът Бойко Борисов посочиха, че държавата е помогнала в тази кризисна ситуация в последните дни на 2015 година и не е позволила битовите потребители в страната, клиенти на частната компания, да останат без доставки на синьо гориво в първия ден на новата година.

От „Овергаз“ пък се оплакаха, че има опит да бъде иззет бизнесът им в страната, защото няма основателна причина доставките да бъдат прекратени. Компанията няма задължения към „Газпром“ и изпълнява договорките си, коментираха от там. 

Пред bTV премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че обвиненията, че държавата се опитва да изземе бизнеса на „Овергаз“ са „наглост“. Той показа документ, според който „Газпром“ са предупредили властите чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Булгаргаз“, че няма заявени количества природен газ от страна на „Овергаз“. 
Борисов посочи, че при спирането на газа домакинствата са щели да минат на електроенергия и така да се претовари системата.

Енергийният министър Теменужка Петкова уточни пред „Нова телевизия“, че клиентите на „Овергаз“ в страната са 55 хил. домакинства или около 200 хил. души. За нея намесата на държавата в тази ситуация е „отговорна постъпка“, подавайки ръка на „Овергаз“ в труден за тях момент. По отношение на твърденията, че „Овергаз“ не дължи нищо на „Газпром“ и няма основание за спиране на доставките, Петкова коментира, че не е работа на държавата да се намесва в търговските спорове между две частни компании.

Според бившия посланик на България в Русия Илиян Василев обаче ситуацията, която се създава в момента е в разрез с идеята за изграждането на газов хъб у нас. В момента няма друг търговец на газ у нас - „Булгаргаз“ вече доставя 100% от суровината в страната. „Това не може да бъде нищо друго, освен трансфер на монопол отвън, от Русия, в страната“, категоричен беше той пред „Нова телевизия“.

Според Василев кризата около доставките на газ за „Овергаз“ е породена от желанието на „Булгаргаз“ и на „Газпром“ да запазят пазарния си дял в България. В последните години „Овергаз“от дистрибутор на газ се е превърнал в компания, която изземва функциите на „Булгаргаз“, доставяйки газ вече и на индустриални потребители. След скандала в последните дни обаче компанията вече губи пазарното си присъствие.

„Булгаргаз“ е една атипична компания, която осчетоводява природния газ“, коментира още Василев и допълни, че компанията не се занимава с дейност като проучвания и добив на газ, каквито би трябвало да са част от нормалните й дейности, а си остава „една счетоводна къща“.

Според него реакцията на руското външно министерство по случая е показателна и че не става въпрос за търговски спор между две компании и има „повече политика, отколкото търговия“.

„Газпром“ се опитва да запази пазарните си дялове навсякъде в Европа, защото в последните месеци газовият гигант губи присъствието си – в Турция, Украйна и т.н. Според Василев ситуацията за руската държавна компания в момента е такава, че тя ще се опита да „отнеме картата на Турция“ за игра на преноса на петрол през Босфора и затова се говори за съживяване на „Южен поток“, а скоро – и за петролопровода „Бургас – Александруполис“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Въпреки че ИВ не е обективен винаги, сега в последното си изречение е прав!ТВ канал ARTE коментираха неистовите амбиции на Турция - Ердоган и конкретно трите огромни инфраструктурни проекта на турска територия - 1 Строежът на трето летище в Истанбул, което ще бъде на европейска територия и на брега на Черно море 2. Строежът на нов мост над Босфора 3! Строеж на КАНАЛ от Егейско море към Черно море, който ще допълва Босфора и ще бъде прокопан през европейската територия на Турция - която ни беше открадната от фесовете!!!! Ето този канал ще бъде ябълката на раздора - аз така го виждам! Затова Б-я ще трябва много сериозно да преосмисли становището си по отхвърления вече Бургас -Александропулос!Турците изнудват целия черноморски басейн с гафовете си! А сега вече и втори канал успоредно на Босфора им се присънва! Те искат чисто и просто да диктуват на всички и като гледам колко добре се разбират със СА - се питам СПИ ЛИ Европа и къде отива Б-я?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Овергаз ползва около 10% от доставките на газ от Газпром за България"ОВЕРГАЗ ОБАЧЕ Е И ЕДИНСТВЕНИЯ ОТОРИЗИРАН ДОСТАВЧИК НА ГАЗ ЗА ДЪРЖАВНАТА БУЛГАРГАЗ ОТ ПРЕНОСНИТЕ ТРЪБИ НА КОЯТО ПОЛУЧАВА ГАЗ ЗА ИЗГРАДЕНАТА ОТ НЕГО В ГРАДОВЕТЕ МРЕЖА! За да заяви газ на рашките Овъргаз трябва да получи заявка от държавната компания Булгаргаз!ТАКАВА ОБАЧЕ НЕ Е ПОЛУЧЕНА!БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШАВАТ ДА НАЛОЖАТ ЕМБАРГО НА РУСКАТА ГАЗ И ПОЛЗВАТ СКЪПАТА ЧИРЕНСКА ГАЗ!И ТОВА САМО ЗА ЯНУАРИ!През февруари чок тарикатите на КОЕН са решили да си КРАДВАТ от транзитираната турската газ, като в наглоста си дори се отказват да плащат и 10% -та надбавка върху цената. Какво ще се случи ако рашките ЛИМИТИРАТ количествата турска газ, или спрат подаването на газ за УКРАЙНА?!ТОГАВА БОРИСОВ И КОЕН СА ВАЛАТ!НАДЕЖДИТЕ ИМ, ЧЕ ГАЗОВА ВОЙНА НЯМА ДА ИМА СА СИ ЧИСТА ИЛЮЗИЯ!ЗА ХУНТАТА В МОСКВА ХАРТИЙКИТЕ НА ЕС И САЩ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЧАТ НИЩО!Това стоящият зад Борисов "ЦАР" и екипа му не са превъртяли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Хайде стига сте го цитирали този "експерт", всъщност обикновен лобист.Писна ни да слушаме лицето ИВ по всички въпроси. Щеше да е експерт по темата, ако поне имаше завършено съответно образование. А така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още