IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция

Дружеството е изпратило на „Газпром Експорт” годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ по тримесечия в предвидения срок

14:37 | 02.01.16 г. 5
"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”, посочват от дружеството в съобщение до медиите по повод събитията от последните дни.

В самия край на миналата година „Газпром" обяви, че доставката на руски природен газ за България продължава чрез държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД. "С "Овергаз Инк." продължават преговорите по урегулирането на натрупаните през последните години търговски въпроси", се казваше в руското съобщение.

В последния момент беше подписан спешно договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“, благодарение на който клиентите на второто дружество в България няма да останат без газ.

В края на вчерашния ден на специална пресконференция изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов увери, че доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално.

От „Овергаз Инк.” днес подчертават, че нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което се посочва като независима оценка за кредибилитета на дружеството.

От дружеството изтъкват още, че в съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.” и „Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия), като е открита и банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.

Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни, обясняват от „Овергаз”. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк.” не е приел за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016 г., обясняват от дружеството.

В съобщението се описва и хронологията на действията от последните дни.

След получаването на отговора от Балканския диспечерски център на 29 декември „Овергаз” е изпратило писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт” с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.

За да избегне рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се е свързало с представител на „Булгаргаз”, като го е запознало с възникналата неочаквана ситуация, и е заявило, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.

Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации, обясняват от дружеството. Това лицензионно задължение на „Булгаргаз” не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на „Булгартрансгаз” е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик, пише в съобщението.

На 31 декември след 17:00 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк.” е получило отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт” информира, че заявката не може да бъде изпълнена. С това писмо „Овергаз” е информирано, че „Газпром Експорт” е предприел действия за осигуряване на необходимите количества природен газ за клиентите на дружеството, но през „Булгаргаз”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"....без да дочака отговора на Газпром Експорт, ръководството наОвергаз Инк се е свързало с представител на Булгаргаз, като го е запознало с възникналата НЕОЧАКВАНА ситуация, и е заявило, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик."КАКЪВ ОТГОВОР ОЧАКВА ОТ РАШКИТЕ САШО ДОНЧЕВ, КОГАТО НЕ Е ЗАЯВИЛ И ЕДИН КУБОМЕТЪР ГАЗ, ?!!Потребителя на руската газ БУЛГАРГАЗ не е направил заявка !!Решил е да ни спасява с ЧИРЕНСКА ГАЗ!Докога ще ви стигне чиренската газ бе простаци?!КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ РЕШИТЕ ВЪПРОСА С ФАЛИРАЛОТО СОФИЙСКО ДРУЖЕСТВО ТОПЛОФИКАЦИЯ, ЧИЕТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ БУЛГАРГАЗ НАДХВЪРЛЯ 630 МИЛИОНА ЛЕВА?!Фандъкова и екипа и са за затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още