IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“ спасява доставките

Борисов: Не искам да говоря за сценарии, не искам да говоря за конспирации

18:57 | 31.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“ спасява доставките

Благодарение на спешно подписан договор в „последната минута“ между „Булгаргаз“ и „Овергаз“ и клиентите на второто дружество в България няма да останат без газ.

„Буквално преди минути e подписан договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“. В момента колегите работят и уточняват обемите, които трябва да се възложат на „Булгатрансгаз“ да се пренасят и се надяваме нещата да влязат в едно нормално русло. Костваше доста нерви, но всичко приключи добре“, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен по време на брифинг в Министерски съвет, цитиран от Фокус.

„Смея да твърдя, че държавата направи нещата на границата на невъзможното, включително проведохме много интензивни разговори с „Газпром експорт” и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ, тъй като сега „Булгаргаз“ трябва да увеличи обемите, които заявява. Тази договореност я бяхме постигнати още преди обяд, в предвид развитието на събитията се опитвахме да изпреварим нещата. В момента се подават заявки и от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“, увери Жаклен Коен.

„Ако не бяхме направили всичко това от вчера насам, в 12 часа подаването на газ към потребителите на Овергаз“ щеше да спре“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов по време на брифинга

„Не искам да говоря за сценарии, не искам да говоря за конспирации, самите вие преценете дали няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ трябва да ни се изпрати това писмо. Оставям вие да коментирате дали е нормално. На 31 декември в 18.30 вечерта всички да сме тук и „Булгаргаз“ да пишат договори и дали е случайно - оставям вие да коментирате. Само искам да кажа, че ако не бяхме направили всичко това от вчера, в 12 часа подаването на газ към тези потребители щеше да спре“, добави премиерът, цитиран от Фокус.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че руската фирма „Газпром Експорт" е уведомила с писмо българо-руското дружество "Овергаз", че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България. Копие на писмото е изпратено и до "Булгаргаз", поясни Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), цитиран от БТА.

Мярката би засегнала около 200 000 домакинства от газифицирани градове, посочи Коен.

По-късно от „Овергаз Инк.” отрекоха да са получавали писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година.

Днес чрез  официално изявление на руското Министерство на външните работи Москва индиректно призна, че спира доставките за „Овергаз"

"С компанията "Овергаз Инк.", която досега държеше не повече от 10% от годишното потребление на България, продължават преговорите по урегулирането на натрупаните през последните години търговски въпроси", се казва в съобщението. От министерството добавят в заключение, че „няма да оставим  България без руски природен газ“. 

Русия e единственият износител на природен газ за България. Доставките се извършват от 1974 г. на база на сътрудничество между двете страни, което се основава на редица документи.

Основните партньори на „Газпром експорт" на българския пазар са „Булгаргаз" ЕАД и „Овергаз Инк".

„Булгаргаз" е държавно предприятие, 100-процентово дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД, като предприятието е създадено през 1974 г.

През декември 2006 г. „Газпром експорт" и „Булгаргаз“ подписаха меморандум за по-нататъшното развитие на руско-българските отношения в областта на газовата индустрия, при което бе подписан и договор за транспортиране на природен газ през територията на България за трети страни до 2030 г., като същевременно се запази обемът на заръчаните мощности за транзит - 17,80 млрд. кубически метра. годишно.

„Овергаз Инк“ е акционерно дружество, 50% от което са собственост на „Газпром експорт". В сферата на дейност включват изграждането и експлоатацията на газопроводи и газоразпределителни мрежи на територията на Република България, както и доставката на природен газ до крайните потребители.

На 15 ноември 2012 г. „Газпром експорт" ЕАД и „Булгаргаз" подписаха нов дългосрочен договор за доставка на газ в обем до 2,9 милиарда кубически метра годишно. Договорът урежда доставката на природен газ от Русия до България от 1 януари  2013 г. с краен срок 31 декември 2022 г.

През 2014 г. потреблението на природен газ в България възлиза на около 3 милиарда кубически метра. м, включително внос - 2,79 милиарда кубически метра (покрит изцяло от доставките от Руската федерация), както и 240 милиона кубически метра газ от компресорни станции.

Към 31 декември 2014 г. Русия е доставила за страната ни сумарно около 162,3 млрд. куб. метра газ от самото начало на сътрудничеството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Овергаз е дъщерно дружество на Газпром в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
"С компанията "Овергаз Инк.", която досега държеше не повече от 10% от годишното потребление на България, продължават преговорите по урегулирането на натрупаните през последните години търговски въпроси"===============Ето къде е заровено кучето. Явно има много сериозни проблеми между Овергаз и руският му партньор. Явно са толкова сериозни, че русанака накрая е решил да удари с брадвата по тръбата по зрелищен начин в навечерието на Нова година.Не знам кой крив кой прав, но знам че съботирането на интерконеторните ни връзки вече толкова години е ходене по ръба на пропаста без предпазно въже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
Чудя се по-смешно или по-жалко?Май едновременно, цирк е - с мечка и *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
barbaron
преди 8 години
Театър на абсурда, драматург: Кремъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още