IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът "Овергаз" показва огромна стратегическа грешка на държавата

"Газпром" се стреми да придобие "Овергаз", твърди енергийният експерт Христо Казанджиев

12:31 | 03.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Казусът "Овергаз" показва огромна стратегическа грешка на държавата

Казусът с “Овергаз” в края на миналата година показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не прави нищо за диверсификацията на доставките на природен газ за България, заяви в ефира на БНР енергийният експерт Христо Казанджиев.

По думите му грешката на българската компания е, че не е предвидила и не е очаквала спиране на доставките, за да се обърне към обществения доставчик “Булгаргаз”, чиято роля е да компенсира сривове в доставките на други търговци.

Според Казанджиев крайните мерки на “Газпром Експорт” са в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спирането на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна марка, предприемана спрямо некоректни клиенти.

Макар че вчера “Овергаз” увери, че няма неизплатени задължения към “Газпром”, експертът предполага, че има някаква истина в твърдението, че не всичко е изплатено. Казанджиев твърди, че отговорността за бъдещото неизпълнение и неплащане вече ще бъдат поети от обществения доставчик “Булгаргаз”.

“Газпром” реализира своя дългосрочна стратегия - за достъп до крайните потребители, посочва енергийният експерт. По думите му политиката на компанията е насочена към придобиване на активи на разпределителни компании, реализиращи доставките до крайни клиенти. От корпоративна гледна точка пък това води до максимизиране на печалбите.

Казанджиев смята, че “Газпром” се стреми да придобие “Овергаз” като собствена компания.

“Това е всъщност индикацията, която беше показана от „Овергаз“, че някой се опитва да придобие, да открадне бизнеса. Това е нормална корпоративна политика. Аз не виждам нищо осъдително в това, още повече, ако е допуснато някакво сериозно, дългосрочно неизпълнение на договорни отношения”, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 39 rate down comment 9
nuclear power plant
преди 8 години
Ленче държавата няма какво повече да направи за диверсификацията на доставките на газ.Товае.Тия връзки дето ги строят със съседните държави не решават въпроса,Докато в региона не се появи газ от друго място освен от Русия няма да има диверсификация.България не може сама да построи газопровод от Близкия изток.Тук става въпрос за геополитика.Тука битката е между Русия и САЩ.Ние няма как да се мерим с тях.Остава ни надеждата да се открие газ на наша територия.А дано.Но и тук не съм голям оптимист относно цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 12
крас
преди 8 години
СПОРЕД ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: "Събираемостта на сметките /на ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ/ е малко над 50% - положение, при което никоя фирма не би оцеляла, а задълженията са 800 млн лв и растат!!ТАЗИ ГОДИНА ТЕ ЩЕ НАДХВЪРЛЯТ МИЛИАРД!!Какво се случва с ОБЩИНСКА БАНКА в която най големия акционер е управляваната от ФАНДЪКОВА община?Тази банка е свързана със задълженията на ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ?Може би Влади Горанов като неин бивш ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР ще ни обясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 21
крас
преди 8 години
ЕВТИНА МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЯ!АБЕ КАЗАНДЖИЕВ,Как искаш рашките да ти доставят газ когато БУЛГАРГАЗ чрез доставчика си ОВЪРГАЗ е заявил за 01. 01. 2016 година точно 0 кубометра газ?!Премиера пожарникар е решил да наложи ембарго на стоката на ГАЗПРОМ, ползвайки чиренското находище!Като свърши газта в Чирен ще ни обяснявате колко са лоши руснаците, които не ни дават БАДЕВА газ!ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ НА БУЛГАРГАЗ СЕ НАРИЧА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЕ НАДХВЪРЛЯЩО 630 МИЛИОНА ЛЕВА!!Госпожа ФАНДЪКОВА като представител на собственика СОФИЙСКА ОБЩИНА рано или късно ще се налага да дава обяснение как са се натрупали тези стотици милиони задължения!Тази ФАНДЪКОВА сложи в джоба си ВАЛЬО ТОПЛОТО!Случващото се в това ФАЛИРАЛО ОБЩИНСКО ДРУЖЕСТВО е достойно за главния прокурор! ПОДГОТВЯТ НИ ОТНОВО КАКТО С КТБ ДА ПЛАТИМ ЕДИН ГРАБЕЖ ИЗВЪРШЕН В ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ЗАД КОЙТО СТОЯТ КОНКРЕТНИ ИМЕНА И ХОРА!Защо лицето КОЕН не предприема действия по събиране на дълговете на БУЛГАРГАЗ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още