IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа "Калфин" ще освободи държавата от 1 млрд. лв. субсидии

Губи се смисълът от промените, ако се тръгне към отстъпления по дадени параметри, заяви вицепремиерът

10:29 | 03.06.15 г. 8
Пенсионната реформа "Калфин" ще освободи държавата от 1 млрд. лв. субсидии

Ако се приеме пакетът от промени в Кодекса за социално осигуряване, който кабинетът предлага, той ще осигури значително увеличение на размера на новоотпуснатите пенсии и ще освободи над 1 милиард лева от пенсионната система от субсидии в момента. Това каза пред БНР социалният министър Ивайло Калфин по повод внесените в НС промени в Кодекса.

Ще трябва да има възраст за пенсиониране за целия сектор „Сигурност”, категорично заяви Калфин. Той посочи, че е водил доста разговори, не само с представители на МВР и отбраната, и данните сочат, че никой от сектора не се пенсионира на 45 години, а миналата година средната възраст е била 52,8 години. „Затова предлагам тази възраст, от която да започне пенсионирането”, посочи вицепремиерът. И допълни, че голяма част от тези хора заявяват, че искат да продължат да работят. 

Вицепремиерът допълни, че в законопроекта се дава възможност във всяка една от службите да се направи ясно разграничение между тежък труд и не толкова тежък. „Би трябвало да има разграничение за рисковете и тежестите на полагания труд”, обясни министърът.

По отношение на пенсиите на категорийните работници от следващата година вицепремиерът обясни, че са предвидени мерки, които да защитят работниците, за да не останат без доходи в периода от пенсионирането им до навършване на стандартна пенсионна възраст, когато ще имат право на пенсия от НОИ.

„В момента ранното пенсиониране трябва да се плати на сто процента от професионалните пенсионни фондове и след като човек влезе в редовната възраст, да се плати от НОИ. Тук има два риска - дали има достатъчно средства в професионалните пенсионни фондове и за колко време те могат да плащат. И второто е дали няма да се случи така, че някои хора няма да бъдат принудени да останат без доходи в този преход между професионалния пенсионен фонд и НОИ”, обясни Калфин. Според него предложените в проекта мерки гарантират изплащането на пенсиите.

Калфин заяви, че се губи смисълът от промените, ако се тръгне към отстъпления по дадени параметри под натиска на синдикати например. Той изрази надежда при четене в пленарна зала да не се променя внесеният пакет от предложения по пенсионната система.

Вицепремиерът увери, че продължава работата по промени, сързани с инвалидните пенсии и пенсионните фондове.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Калфин, много е нагло да наричаш "реформа" увеличаването на осигуровките и възрастта за пенсиониране на тези, които и сега си плащат добросъвестно, а да не пипаш привилегированите хрантутници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Тъпо парче
преди 8 години
Не знам откъде ги гледате тия 1млрд, но при сегашната "реформа", дефицита през 2035 ще е повече, отколкото ако не пипат нищо. Това е по информация от същото това министерство, което го управлява Калфин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Ако не се съкратат значително социалните разходи и инвалидните пенсии държавата ще напускат тези които работят и ще останат само такива като Мави *** и неговия професор учил го в с Сланотрън :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Заслужава да се нарече реформа тази промяна, която ще намали държавната субсидия с цял 1 милиард лева.За жалост обаче това ще стане за сметка на работещите и бизнеса, вместо да се орежат социалните безумия за нищо неправещите и мързеливи *** българи, които продължават да костват над 3 милирада лева годишни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 3
data
преди 8 години
В края на краищата проблема с ранното пенсиониране и инвалидните пенсии си остана! Баламите отново го отнесоха - по висока възраст и по високи осигуровки за хората който работят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Гари
преди 8 години
Защо наричаме тези козметични промени на някои числа с гръмкото име Реформа? Реформа означава да се реши кардинално проблемът, да се въведе нещо принципно ново. Например да се премахне постепенно разходопокривния модел и се премине към лични капиталови сметки в някакво обозримо бъдеще. А то след тази "реформа" догодина ще е наред друга, защото отсега е ясно, че не решава нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
...ако се тръгне към отстъпления по дадени параметри под натиска на синдикати например, от реформата нищо няма да се излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Бяха обещали и обновяване на сегашните пенсии и вдигане тавана на максималната пенсия. Да видим дали изобщо ще се сетят за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още