IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират увеличение на пенсионната възраст с една година от 2012 г.

След многобройни сценарии за промяна в пенсионната възраст засега управляващите са се концентрирали около този вариант

19:54 | 15.11.11 г. 3
Планират увеличение на пенсионната възраст с една година от 2012 г.

От догодина възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена с една година вместо с обсъжданите досега шест месеца. Промяната има политическата подкрепа на мнозинството в парламента и предстои да бъде обявена до дни, съобщи bTV.

И мъжете, и жените от следващата година да се пенсионират с една година по-възрастни. След многобройни сценарии за промяна в пенсионната възраст засега управляващите са се концентрирали около този вариант.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че за 2013 година не е обсъждана стъпка за увеличение на възрастта за пенсиониране. Предвижда се това да се случи еднократно през 2012 година. Той поясни, че дебатът в момента тече в ГЕРБ и единственото условие да бъдат вдигнати минималните пенсии е чрез прекрояване на модела.

До дни промените трябва да бъдат отразени в бюджета на държавното обществено осигуряване. По предварителни разчети вдигането на пенсионната възраст ще доведе до увеличаване на минималната пенсия от 136 на 145 лева. Допълнителните разходи на бюджета ще са около 6 милиона лева на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
целта е да има все по малко живи пенсионери това е да копаш цел живот да даваш осигуровки и после да умреш а депутатите да ти приберат парите и да ги натъп4ат в шкембетата си...........а штом те са сити вси4ко е наред......в системата има нешто като демон недоволни и злобни кръгове от хора и щом те са сити вси4ко е наред а народа да го .............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Още нещо. Синдикатите искат още от януари повишение на осиг, вноска с 1%. Абе направо с 30% да я вдигнат, то и без това вече ни затриха. Сал едни банки и застрахователи останаха, и магазини втора употреба.Добре, че поне банките ни са здрави, защото ако бяха кухи ( декапитализирани), жална ни майка. А и с онзи фонд зад гърба им, дето ни гарантира депозитите, работата е в кърпа вързана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че за 2013 година не е обсъждана стъпка за увеличение на възрастта за пенсиониране. Предвижда се това да се случи еднократно през 2012 година. ===============================================================И защо някой трябва да вярва в това, след като (миналата година ли беше) съвсем скоро го наредиха пустото му пенсиониране до 2020 година с уверението, че дотогава няма да има никакви промени.Управляващите не четат ли поне понякога нета, за да видят всеобщият песимизъм, безверие, тотален нихилизъм и т.н., обхванали най-активната част на обществото ни?Дори и терминал едно и две май вече не са никаква надежда, защото и зад тях се стъжнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още