IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е пътят за борба с дестабилизацията

Имаме нужда да установим близки връзки и партньорства на регионално ниво, заяви президентът

15:28 | 03.07.15 г. 2
Плевнелиев: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е пътят за борба с дестабилизацията

Според президента Росен Плевнелиев интеграцията на Западните Балкани в ЕС и региона е най-добрият път за борба с дестабилизацията, изолацията и бедността.

„За да подсигурим нашата стабилност, сигурност и просперитет не е достатъчно да се присъединим към съществуващите евроатлантически структури. Имаме нужда да установим близки връзки и партньорства на регионално ниво. Заедно ние представляваме нововъзникващи пазари на 12 страни и 150 млн. души”, заяви той по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, цитиран от „Фокус“.

По време на форума държавният глава получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа”.

Той припомни, че на 1 юли България пое председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

„По време на нашето председателство ще отбележим 20-ата годишнина от създаването на структурата. Ще съсредоточим усилията си в три приоритета: изграждането на енергийна и транспортна инфраструктура, укрепването на демократичните устои и сигурността и справянето със засиления бежански поток към региона“, каза президентът Плевнелиев.

Според него страните от региона само обединени могат да гарантират стабилността и развитието, защото без стабилност няма развитие.

„Заедно можем да отворим нови пазари. Можем да привлечем стратегически инвеститори. Можем да подобрим туризма и продуктивността. Заедно можем да се борим срещу тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността. Само чрез обединение, уважение към закона и политика на ценностите ще бъдем способни да продължим. Днес, повече от всякога се трябва да подкрепим европейския проект и да се гордеем, че сме европейци”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че  Балканите са пример за съжителство в мир, хуманност и толерантност.

„Балканите, които преодоляват предизвикателствата, различията, кризите и дават пример на света за мирно разрешаване на конфликтите, за демократична трансформация и реформи за прогрес и развитие”, каза още президентът.

„Днес избираме между правото на закона и правото на интересите. Ние вярваме в политиките, базирани на европейски ценности. Искаме границите на Балканите да бъдат премахнати, а не преместени. Работим за прогрес, за развитие и интеграция. Работим за добри междусъседски връзки, ускоряваме сътрудничеството отвъд границите”, зави Росен Плевнелиев.

"Сътрудничеството между съседи е много мощен инструмент, особено на Балканите. Всяка една страна, всяка нация в региона може и трябва да допринесе за нашата цел – мирни, демократични и проспериращи Балкани. ЕС е най-успешният проект в човешката история за мирна интеграция на всяка страна”, допълни президентът и обясни, че ЕС е двигателят на регионалното сътрудничество.

Президентът каза още, че Балканите все още са уязвими на външно влияние и коментира, че прогресът, постигнат до тук не е гарантиран.

„Трябва да го пазим и доказваме. Най-добрият начин да продължим е чрез по-добро сътрудничество, по-добра интеграция и връзки", настоя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
"....държавният глава да отговори какви ангажименти е поемал от името на страната ни на срещата на върха на НАТО в Уелс. Припомняме, че в България по същото време действаше служебно правителство без парламентарен контрол......"Като равноправен участник на международната сцена и суверенна държава България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха! България остро се нуждае от своя национална политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
iivanoff
преди 8 години
Като се отнемат всички права на маймуните, тогава няма да могат да грешат... нали :)))Затова сега им се вменяват всякакви видове грешки, описващи и съдържащи бъдещите отнемания :)))))Но е вярно, и че маймунките са много търпеливи... много! Но, ако мислят да си остават маймуни, е по-добре да са постоянно търпеливи, защото иначе всяка тяхна нетърпеливост, ще се използваот "хората" срещу тях!А хубавото за приличащите на "хора" е, че всъщност скоро ще им се представят истинските ХОРА - разбира се не по начина по който говорещите очакват :))) ... но за това има още мъничко време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още