IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко нарушения при туристическите услуги по морето отчита КЗП

Комисията е започнала проверки на книжарници и магазини, в които се продават учебни помагала

16:05 | 07.09.15 г.
По-малко нарушения при туристическите услуги по морето отчита КЗП

Нарушенията по Черноморието през активния летен сезон по предоставяне на туристически услуги са с около 10% по-малко спрямо минали периоди. Това каза пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), който обобщи резултатите от инспекцията на Комисията през сезона.

„В сравнение с минали периоди нарушението, което можем да окачествим като едно от най-тежките, а именно –предоставянето на туристическа услуга в некатегоризиран обект, се среща в около 50% по-малко случаи в сравнение с други години“, посочи той.

Наблюдава се и спад на процента на нарушенията спрямо общия брой проверки. При извършени около 3000 проверки през периода са установени около 210 – 215 нарушения, което по думите му показва едно намаление на броя на нарушенията спрямо минали периоди с около 10%.

Част от приемните ще продължат да работят и през септември там, където има по-голям поток от хора, анонсира още Маргаритов. Той оцени инициативата с приемните като ефективна инициатива, тя ще продължи и през зимния сезон.

Сред най-честите оплаквания през летния туристически сезон е разминаване между обещаното от търговеца при договарянето и полученото от потребителя на място. Често е констатирано несъвпадение между утвърдената категория на туристическия обект и качеството на услугите, които се предоставят в него, прилагане на различни по вид нелоялни търговски практики, при които туристите биват въвеждани в заблуждение относно различни елементи от предлагания туристически продукт.

В началото на септември КЗП е започнала кампания за проверки в цялата страна на книжарници и магазини, в които се продават учебници и учебни помагала. Инспекторите следят както за предоставяне на пълна и вярна информация за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, така и за ясното обозначаване на цените. В хода на инспекциите се проверява и за спазване на изискванията на законодателството при продажбата на предварително пакетирани стоки, които се предлагат като комплекти в промоция.

Друг аспект от кампанията е безопасността на облеклата и обувките за ученици.

КЗП ще проверява също и за спазването на забраната да се продават тютюн и тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още