IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти нулев напредък на дискусиите за пенсионната реформа

Участниците във втората от серията срещи по темата постигнаха консенсус по едва 2 от общо 8 предложения за реформата

15:15 | 27.01.15 г. 1
Почти нулев напредък на дискусиите за пенсионната реформа

До почти нулев напредък доведе втората от серията дискусии за предстоящата пенсионна реформа в социалното министерство днес, след като бе постигнат консенсус само по 2 от общо 8 предложения за параметрите на реформата.

Социалните партньори и представители на парламентарните партии постигнаха съгласие за нов начин за изчисляване на индивидуалния коефициент за новоотпуснатите пенсии. Предвижда се той вече да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. Съгласно сега действащата разпоредба за изчисляване на индивидуалния коефициент се определя съотношението между средномесечния осигурителен доход на лицето и средномесечната работна заплата/осигурителен доход за страната за периодите преди/след 31 декември 1996 г.

Николай Николов, съветник на социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа, обясни, че идеята на промяната е по-точно да се определя приносът на лицето към осигурителната система. Той поясни, че няма точни разчети на НОИ дали това ще повиши или понижи размера на пенсиите.

Промяната няма да доведе до съществена промяна в разходите за новоотпуснати пенсии, а само до преразпределение на средствата. Това е записано в проекта с предложенията, който беше обсъден днес.

Другата точка, по която е постигнат консенсус между всички участници в дискусията, е да продължи досегашната практика, при която всеки от работещите пенсионери сам да поиска преизчисляване на пенсията за придобит осигурителен стаж и доход след пенсионирането си. Имало е предложение тя да се преизчислява автоматично, но то не е прието.

Остават отворени редица важни въпроси.

Сред тях е този за изравняване на стажа за мъжете и жените от третата масова категория труд. В момента за жените е предвиден стаж от 37 години, а за мъжете – 40 години.

Друг въпрос е за нарастването на максималния осигурителен доход, по който все още нищо не е обсъждано. Има идея този доход да стане равен на 8-10 минимални работни заплати.

Предстои да бъде обсъдено и предложение да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г. за изчисляване на индивидуалния коефициент. Обсъждането на този въпрос е отложено, защото участниците в дискусиите са преценили, че ще има отделни случаи, при които ще се понижат пенсиите след тази мярка.

Ще продължи и дискусията по това да отпадне възможността на зачитане на осигурителен стаж от 4 години за 5 при осигуряване на повече от едно основание.

На срещата днес, на която бяха поканени социалните  партньори, представители на всички парламентарно представени партии, представители на Министерство на финансите, НОИ, НАП, КФН и други, не присъстваха нито министър Калфин, нито финансовият министър Владислав Горанов.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
993
преди 9 години
Ха-ха, обсъждали, но без кръчмарите... "На срещата днес, на която бяха поканени социалните партньори, представители на всички парламентарно представени партии, представители на Министерство на финансите, НОИ, НАП, КФН и други, не присъстваха нито министър Калфин, нито финансовият министър Владислав Горанов." Това показва колко ги е еня за пенсионна реформа. Искаха да откраднат едни пари, *** май не им се получи! Сега вече ще сучат, ще мажат... Ето така се правят реформи в България от лаизи. Оня казал, предлагаме това, *** не знаем колко ще струва... Игра на "сляпа баба". Пълни смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още