IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаи и надзиратели излизат на протест срещу пенсионната реформа

Социалният министър няма да отстъпи за въвеждане на възраст на пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност"

11:00 | 12.06.15 г.
Полицаи и надзиратели излизат на протест срещу пенсионната реформа

Полицаи и надзиратели излизат на протест срещу подготвяната пенсионна реформа в сектор "Сигурност". Днес и утре са планирани шествия в столицата, а от неделя – и палатков лагер пред сградата на Народното събрание, съобщи БНР.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви, че настояват за гратисен период за всички служители от сектора.

„Не искаме чак толкова много. Говорим за един гратисен период. Пакетът от мерки, който се предвижда специално за хората, пенсиониращи се по условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, с някои дребни уговорки, е добър. Мисля, че бихме могли спокойно да стигнем до разбирателство и за точното определяне на възрастта, където имаме разминавания, но те са малки и считам, че са преодолими. Големият препъникамък се оказа точно този гратисен период, който на практика се дава само за около 1200 служители от МВР. Ние искаме той да важи за всички“, каза Валентин Попов.

Социалният министър Ивайло Калфин настоява за въвеждане на пенсионна възраст за полицаите от 52 години и 10 месеца от догодина, която да нараства плавно до 55 години. Синдикатите, от своя страна, искат таван от 50 години за работилите на терен и 53 години за всички останали служители.

Предлаганият от правителството гратисен период се отнася само за служителите, навършили необходимия 27-годишен стаж през тази година. Те ще могат да се пенсионират по сегашните правила – без оглед на възрастта – до края на 2018 година.

Социалният министър днес заяви, че голяма част от исканията на протестиращите днес са вече приети. Въпросът е, че те искат всичко да бъде прието. Те искат да се пенсионират на 50 години, при положение че в момента се пенсионират на 52 години и 8 месеца по данни от миналата година. Калфин посочи, че точно това предлага и кабинетът – пенсиониране на 52 години и 10 месеца.

Социалният министър Ивайло Калфин е категоричен, че няма да отстъпи от искането си за въвеждане на възраст на пенсиониране на служители в сектор "Сигурност", допълва Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още