IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри реформите в МВР

Административни услуги на ведомството се отделят в специално дружество, променя се и статутът на чиновниците в системата

16:55 | 17.02.16 г.
Правителството одобри реформите в МВР

Създава се Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги” (ДП „ЦПУ”), на което ще бъдат възложени определени нетипични за Министерството на вътрешните работи (МВР) функции във връзка с предоставяне на административни услуги от ведомството. Това става с одобрените от правителството промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Двете големи групи промени са структурните и свързаните със статута на служителите в министерството, съобщават от пресслужбата на кабинета.

В новото предприятие влизат дейностите, свързани с регистрацията на моторни превозни средства, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи.

Урежда се и промяната на статута на държавните служители, заемащи длъжности по чл. 142, ал. 1, т. 2 от ЗМВР, или т. нар. „административни длъжности”, за които към настоящия момент се прилага §86 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР за държавни служители по Закона за държавния служител.

За бързата промяна на статута са предвидени множество преходни разпоредби, които детайлно да регламентират преобразуването на досегашните служебни правоотношения, последиците и изключенията, посочва се в съобщението на правителството.

Предлага се намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по Закона на МВР от 20 броя заплати на 12. Промяната да се прилага спрямо държавни служители, постъпили на работа в МВР след влизане в сила на закона.

По отношение на действащите държавни служители се предвижда запазване на размера на обезщетението.

Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни.

В законопроекта се предлага преминаването на дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, осъществявани към момента от дирекция „Специална куриерска служба” на МВР, към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” се преобразува в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Промяната цели постигане на децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на агенцията, посочва се в мотивите на кабинета. Децентрализацията ще доведе до по-ефективно управление на дейностите на агенцията чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния й ресурс, аргументират се от Министерския съвет.

Предлага се и преструктуриране на съществуващата дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в Изпълнителна агенция „Социални дейности”. Целта е дейностите по материално-техническо осигуряване на структурите на МВР и социалното обслужване на служителите в МВР да се извършва от агенцията.

Друга част от предложените законодателни изменения е насочена към прецизиране на отделни разпоредби в част трета „Държавна служба” на Закона за МВР, включително създаване на условия за мобилност между структурите в сектора „Сигурност” след приемането на промените в законодателството от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още