IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Реформата в МВР е без алтернатива

Трябва да стане сигурна и смислена и да не накърнява привилегии в МВР, заяви вътрешният министър

13:10 | 04.11.15 г. 4
Бъчварова: Реформата в МВР е без алтернатива

Никой не е доволен от работата на МВР, и аз не съм доволна, призна откровено ресорният министър Румяна Бъчварова по време на блиц контрола в парламента, в който все пак участва, въпреки че по-рано председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че тя ще бъде в Лондон и няма да отговаря на въпроси на депутати.

За сметка на това пък премиерът Бойко Борисов не се появи в парламента, както изисква правилникът на Народното събрание, според който всяка първа сряда на месеца има блиц контрол към министър-председателя и заместниците му.

Според Бъчварова предложението за орязването на социалните придобивки на униформените е лично на финансовия министър Владислав Горанов и не е било предварително съгласувано с МВР, но разговори в тази посока са водени и с нея преди около месец. Въпреки това обаче МВР шефът отсече, че реформата в подчиненото й ведомство е безалтернативна.

"Моята отговорност е да не допусна натрупването на допълнителен дълг и да формирам системата, така че да работи в интерес на всички. Дошло е време, в което трябва да мислим с разсъдъка си и с отговорност за годините напред", настоя тя.

Бъчварова обяви, че признава правото на финансовия министър да има свои предложения как да оптимизира държавния бюджет по отношение на едно или друго министерство.

"Нужно е да се реформира МВР при цялото ми уважение заради условията, при които работят, защото миналата година е приет един бюджет, който не позволява да си купят нито химикалки, нито тонери и тези хора продължават да работят, въпреки това", коментира тя и нападна БСП заради законовите поправки в Закона за МВР, които прие по време на управлението си.

"200 милиона са дълг от вашето правителство заради това популистко решение на БСП за тези социални придобивки, които сега трябва да им ги орязваме. Реформата е безалтернативна в МВР, моето желание е, че тя трябва да стане сигурна и смислена и да не накърнява привилегии в МВР", коментира Бъчварова.

По другата актуална тема, тази за бежанския поток, тя отчете спад на мигрантите напоследък. Според Бъчварова намаляването на броя им се дължи на сезона, както и на разговорите на българската страна за общи мерки с другите държави в Европа.

"Основната ни задача в момента е да ограничим и неутрализираме действащите трафикантски мрежи и да легализираме всеки, който преминава, така че да бъде регистриран, проверен и да получи, ако иска, бежански статус. Процесът е много добре организиран и работи добре", похвали се МВР шефът. Тя добави, че се провеждат и спецакции на територията на страната, чиято цел е да спре разпространението на нелегални мигранти.

Оказа се обаче че в момента има пренаселване на центровете, където мигрантите чакат да получат статут и незапълване на капацитета на тези на Държавната агенция за бежанците.

"Заради това полагаме усилия да реорганизираме разпределението им. В момента имаме готовност да се справим и в по-тежки ситуации", каза още вицепремиерът.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 8 години
Да ти се доповръща от тая *** държава и тия тъпотии и театри всеки ден. Нямат срама да ми говори за реформа тая *** *** и нищо да не правят, на всеки му писна да слушаме само за реформи и нищо в администрацията да не е мръднало вече 25 години, долни лъжци, че и нямат грам срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
senator teo
преди 8 години
Целта на целият фарс е изпълнена. Да се сплашат полицаите да се стегнат редиците преди усвояването на големите Европейски пари. Чадъра трябва да бъде непробиваем. А за обикновените хора дори и надежда вече няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Реформа ли? А, няма такова нещо - шегувал се е финансовият министър... Шегобиец ни е той, като шефа си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Реформата е без алтернатива .... и закъсняла също !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още