IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се захваща с подобряване на медийната среда

Управленската програма на правителството беше дискутирана в Съвета за развитие

17:46 | 23.01.15 г.
<p>
	Румяна Бъчварова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Румяна Бъчварова. Снимка: БТА

Мерки за подобряване на медийната публична среда е предвидило правителството в приетата в сряда управленска програма, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова на кратък брифинг след края на първото заседание на Съвета за развитие.

Тя беше категорична, че целта не е "озаптяване" на медиите. "Медиите трябва да останат абсолютно независими. Държавата няма желание да се намесва в тяхното развитие", обясни Бъчварова. Същевременно обаче вицепремиерът уточни, че кабинетът иска да работи с "почтени медии", когато става дума за разходване на публични средства, като например при участие на медии в обществени поръчки.

В програмата на кабинета все още присъства проектът "Южен поток", като мотивите на управляващите е, че все още няма официална позиция на Русия за прекратяването му. Бъчварова обаче обясни, че няма информация дали държавата харчи пари за реализацията на газопровода в момент, в който всички ръководни руски институции декларират, че спират строителството на "Южен поток".

Вицепремиерът отказа повече конкретика по мерките в управленската програма с мотива, че те вече са качени на сайта на Министерския съвет. В програмата има общо 1 155 мерки в различни области.

През февруари ще бъде изработен и план и индикации за изпълнение на програмата. Освен това ще бъде възможно и добавяне на нови мерки и различни други корекции, каза Бъчварова. Тя посочи, че на днешното заседание на Съвета за развитие вече са били направени корекции, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Кунева и отнасящи се до Плана "Юнкер".

Освен управленската програма по време на първото заседание на Съвета е бил обсъден начинът на работа на новата институция. Заседания ще има веднъж в месеца и в тях ще участват различни министри и експерти от ведомствата, от които зависи решението на конкретни обсъждани казуси, а не само ръководители на парламентарните партии, които влизат в управлението.

Тема на разговорите между министрите днес в Съвета е била и кадровата политика на кабинета. Бъчварова уточни, че обсъжданите предложения са били в посока на ограничаването на партийните назначения.

Обсъдена е била и пенсионната реформа, каза още Бъчварова. На сайта на Министерството на финансите е публикувана позиция по темата. Когато бъдат изготвени официалните становища за промените от социалното министерство и от финансовото министерство, те също ще бъдат обстойно дискутирани в Съвета за развитие, обясни още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още